Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.15 / dotaz č. 55895
Dobrý den, zakoupili jsme rod.domek z r.1974,uvažujeme o zateplení podlahy půdy. Pod střechou je cca 60 m2 rovné podlahy a cca 30 m2 poměrně nepřístupných "šikmin" nad dvěma půdičkami.Skladba podlah od shora: beton,lepenka,prkna,trámy,prkna,omítka.Půdičky se zkosenými stropy mají jen dřevěné obložení stropu.
Zástupce firmy provádějící izolace navrhuje foukanou minerální vatu 30 cm (a lávku ke komínu). Část podlahy je ale nad šikmými stropy a do této konstrukce firma nemůže pěnu nafoukat, neb by v nízkém konstrukčním prostoru nebylo možno zachovat nutnou 2 cm odvětrávací plochu nad pěnou. Řešením by prý bylo zasunutí desek z miner.vaty (pod trámy lze ale zasunout jen cca 8-10 cm silnou desku).
Prosím o odpovědi:
1. lze vynechat tyto plochy ?
2. nevzniknou na nezakrytých místech riziková místa pro kondenzaci par ?
3. jakou folii a do kterých míst je nutno dát ?
4.V plánu máme i výměnu či úpravu střešní krytiny (eternit),není pořadí stavebních úprav na závadu ?
5. pokud jde o eternit, lze s úspěchem použít i renovující nátěr dle nabídky firem ?
Velmi děkuji za odpovědi.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
K Vašim dotazům na tepelnou izolaci stropů:
1). Tepelnou izolaci podlah nad šikmými stropy nelze v žádném případě vynechat. Tím by částečně pozbyla izolace nad ostatními stropy významu. Je nutno si uvědomit, že plocha nad šikmými stropy 30 m2 představuje polovinu plochy zbývající, kde bude tepelná izolace použita. Protože konstrukce střechy umožňuje pouze 10 cm izolace, je vhodné využít alespoň tuto možnost.
2). Na nezakrytých místech, tj. na místech bez tepelné izolace by vznikla riziková místa, kde by vlivem nízké teploty docházelo k nežádoucí kondenzaci vodních par.
3). Podle popisu složení podlahy půdy bude tepelná izolace zřejmě položena na vrchní betonovou vrstvu, která zůstane zachována. Mezi betonovou vrstvu a minerální vatu je nutno dát folii nepropustnou pro vodní páry, aby se zabránilo možné kondenzaci v izolaci.
4). Doplnění podlahy půdy tepelnou izolací by bylo vhodné provádět po výměně střešní krytiny, aby se předešlo možnému poškození tepelné izolace.
5). Renovační nátěry na eternitové šablony podle nabídky různých firem je možno použít. Bylo by to však řešení pouze dočasné, protože eternit je materiál zdraví škodlivý a je proto nahrazován jinými vhodnějšími krytinami.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk