Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.3.15 / dotaz č. 55896
Dobrý den,
Mám v plánu zateplovat stoletý dům s 60 cm zdmi (30cm cihla plná + 30cm pískovec). Z estetických důvodů nepřipadá zateplení z vnější strany v úvahu.
Proto jsem hledal různé způsoby zateplení obvodových zdí z vnitřní strany, a jako nejlepší varianta mi příjde použití dřevovláknitých desek pro jejich údajnou schopnost pracovat s vlhkostí.
Musím si však být stoprocentně jistý, že zateplení zdí tímto způsobem nijak nezpůsobí postupnou erozi pohledové strany pískovce.
Dům je již stavěn s hydroizolací (lepenkou) a zdivo je po obvodu nově opatřeno nopovými deskami a nezdá se býti vlhké. Vytápění plánuji teplovodní podlahové s 15cm polystyrenem.

Dále mám v plánu zateplení stropů (skladba: omítka na rákosu, prkna, trámy stropové a podlažní a poválky obalené hlínou) pod (zatím) neobývanou půdou. V úmyslu mám použít 20cm vrstvu skelné vaty + parozábrana ze spodní strany a sádrokarton.

Moje hlavní dotazy jsou tyto:
1 - Mohu pro zateplení z vnitřní strany bez obav použít dřevovláknité desky montované kontaktně na zdivo?
2 - Nezpůsobí zateplení stropů tímto způsobem navlhání a následnou degradaci trámů ve stropě?
3 - Jakým způsobem izolaci stěn a stropů na sebe napojit? Dotáhnout izolaci stropů až k holým stěnám a teprve pod ní začít s izolací stěn?

Mnohokrát děkuji za odpověď

Dobrý den,

velmi s Vámi souhlasím v tom, že chcete mít jistotu, že po zateplení objektu nevzniknou žádné nežádoucí doprovodné projevy nekvality. Vnitřní zateplení je technologicky poměrně náročná operace a vyžaduje jak použití pro tento účel certifikovaných materiálů, tak dodržení konstrukčního řešení všech detailů a pracovního postupu předepsaného výrobcem.
Tento portál však není určen pro korespondenční projektování a i kdyby byl, případná odpověď by Vám neposkytla záruky, které od ní očekáváte.
Po výběru konkrétního certifikovaného materiálu Vám požadované informace poskytne technická podpora příslušného výrobce včetně záruky při dodržení jím předepsaných postupů.
S ohledem na avizované výhodnější podmínky pro získání podpory z programu NZÚ 2015 proti minulým obdobím Vám doporučuji komplexní řešení zadat autorizované osobě pro pozemní stavitelství, jejíž projekt je podmínkou pro získání dotace, a která ponese i odpovědnost za správný návrh skladeb a detailů.
Omlouvám se, že Vám nemohu poskytnout konkrétní doporučení a detailnější informaci.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk