Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.3.15 / dotaz č. 56095
Dobrý den,
minulý týden jsem ve zprávách na čt 1 zaslechl, že se chystá celorepubliková dotace na výměnu starých kotlů a nové mohou být i na uhlí, když budou splňovat ekologické normy. Výše dotace bude až 50%, ale zatím jsem nikde nedohledal jak požádat a kde.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Tato zpráva patrně v médiích proběhla, zřejmě i s uvedením, kolik peněz na to ministr vyčlení. Do současné doby podrobnosti sděleny nebyly a takový program oficiálně spuštěn nebyl. Na rok 2015 se jedná o vytvoření komplexního dotačního programu v rámci OPŽP pro celou ČR, který by měl poskytovat obdobné podmínky jako krajské kotlíkové dotace. (Zdroj: http://vytapeni.tzb-info.cz/kotle-kamna-krby/10312-kotlikova-dotace-prehledne) Možná z toho důvodu žádné výzvy pro krajské kotlíkové dotace nejsou aktuálně vypsány, i když některé kraje po úspěchu minulých kotlíkových dotací chtějí i letos pokračovat. V minulém období se jednalo o kraj Moravskoslezský, Plzeňský a Středočeský, snad i Zlínský. Kraje se tady podílely 50%, druhá polovina byla financována ze Státního fondu ŽP.
Pokud jde o kotle na uhlí, stávající podmínky je připouští minimálně v emisní třídě 4 a za podmínky, že je výrobek schválen pro dotaci v SVT (seznam výrobků a technologií). Tento seznam naleznete na www.sfzp.cz, - národní programy – dokumenty ke stažení – přílohy XIII Společný program na výměnu kotlů – Seznam výrobků a technologií (SVT). O těchto kotlích se dočtete i na výše uvedeném zdroji.z tzb-info.
Jinak i v roce 2015 bude možno žádat o výměnu ekologického tepelného zdroje z programu Nová Zelená úsporám.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice