Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.4.15 / dotaz č. 56103
Dobrý den, navazuji na Vaši odpověď k dotazu č. 55810. Máme-li nainstalované ITN avšak nikoliv regulovaný systém, znamená to, že vlastník objektu nesmí pro stanovení spotřební složky nákladů na vytápění údaje z odečtů ITN použít a musí i spotřební složku rozúčtovat poměrem dle započitatelné podlahové plochy pronajatých prostor ? Nemohu-li na svém radiátoru regulovat teplotu, předpokládám, že nemůže být údaj z ITN použit pro rozúčtování, neboť spotřebu tepla nemohu ovlivnit. Děkuji Vám za stanovisko.
Dobrý den,
současná legislativa (vyhl. 194/2007 Sb. pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody..., ani vyhl. 372/2001 Sb. pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii...) s takovou variantou nepočítá, a proto nikde není uvedeno, že vlastník objektu v takovém případě nesmí spotřební složku rozúčtovávat dle indikátorů topných nákladů.

Souhlasím však s vaším tvrzením, že v případě, že nemáte možnost regulovat jednotlivé radiátory a ovlivňovat tedy spotřebu v bytech, tak rozúčtování spotřební složky dle indikátorů topných nákladů postrádá smysl.

Přeji hezký den,

Ondřej Pecina
č. osvědčení 1466
Odpovídá:  Ing. Ondřej Pecina* - EKIS Brno DEA tisk