Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.3.15 / dotaz č. 56146
Dobrý den,
Jsme SVJ s 25ti bytovými jednotkami v 6ti patrovém panelovám domě.
V roce 2006 jsme provedli kompletní zateplení obvodového pláště, střechy a výměnu oken s dotací z programu Panel.
Rádi bychom ještě realizovali předehřev TUV pomocí solárních kolektorů.
Roční spotřeba vody pro TUV je 459m3 a na ohřev TUV spotřebujeme 138GJ při ceně 661Kč.
Otázka zní:
1. Za jakých podmínek by byl tento projekt rentabilní?
2. Lze již dnes nebo v blízké budoucnosti využít nějakou dotaci k tomuto účelu?

Pokud bude potřeba dodat podrobnější podklady, rád tak učiním.

Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

U bytových domů, kde je více odběratelů teplé vody, je zpravidla instalace solárního systému výhodná. Stanovit rentabilitu solárního systému a podmiňující podmínky je obecně nemožné a musí se posoudit početně konkrétní případ.
Hlavním předpokladem rentability je úspora a návratnost investice při dané ceně tepla. Ideální je, pokud jsou známy údaje o spotřebě teplé vody v jednotlivých měsících roku, protože to lépe umožní správně navrhnout plochu kolektorů a údaje o spotřebě energie pokud je příprava TV realizována přímo v objektu (důležité pro kalkulaci úspor solárního systému). Pro optimalizaci výpočtu je výhodné znát spotřebu TV v jednotlivých měsících, protože mnohdy existují větší rozdíly ve spotřebě TV mezi jednotlivými měsíci hlavně mezi letním a zimním obdobím. Důležitý údaj je denní spotřeba TV v objektu, podle které se velikost solárního systému navrhuje.
Pro větší systémy se z důvodu provozu, investičních nákladů a návratnosti navrhují většinou ploché kolektory umožňující celoroční efektivní provoz. Aby nevznikaly větší přebytky energie v letním období, kdy je zpravidla v bytových domech menší spotřeba ale zároveň nejvyšší solární zisky, provádí se odhad nejen podle měsíců duben a září, ale i červenec. Zohlednit je potřeba i meteorologické údaje pro danou lokalitu. Důležité je optimální umístění kolektorů pro maximální zisk (jih, sklon a dostatek místa pro navrženou plochu), prostor pro instalaci solárních boilerů a zohlednění ztrát na rozvodech TV. Je dobré pak vyčíslit provozní náklady a úspory třeba pro dvě až tři varianty plochy instalace po jednotlivých měsících roku. Při správném návrhu instalace lze dosáhnout návratnosti kolem nebo i pod 10 let při životnosti kvalitních kolektorů 25 a více let.
Pokud jde o dotace, v současnosti o žádné aktuální možné nevím. Očekává se vyhlášení programu Zelená úsporám 2015, kde by se měly objevit i dotace pro bytové domy, záleží ale na oblastech podpory, kterých by se to týkalo. V každém případě se o ZÚ 2015 pro bytové domy hovoří pouze pro Prahu s tím, že pro ostatní kraje budou paralelní obdobné tituly pro BD v rámci jiných programů. V úvahu by zřejmě připadal IROP (Integrovaný regionální operační program na rok 2015) s předběžným harmonogramem, kde se uvádí prioritní osa 2 - SC2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení snad pro vlastníky BD a SVJ s termínem výzvy předpoklad 09/2015.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice