Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.3.15 / dotaz č. 56211
Nevím podle čeho se vypočítavá spotřeba tepla na radiátoru který má dálkový odečet. příklad: mám nyní 2800 na měřáku,ale nevím co to znamená a kolik zaplatím.A ještě jeden dotaz.Jsme v posledním poschodí (pod střechou) a rohový byt sever+západ.Existuje někde vyhláška že na poslední a přízemní byty je nějaký paušální odpočet, nebo nějaká sleva? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
měřidla na radiátorech neměří v žádných jednotkách, jedná se o poměrové měřiče. To znamená, že dodávka tepla naměřená obchodním měřičem pro celou budovu se rozpočítá na jednotlivé radiátory v poměru naměřených hodnot na poměrových měřidlech. Do výpočtu rovněž vstupuje velikost a typ radiátoru a korekce zohledňující umístění místnosti s radiátorem v budově.
Korekční faktor pro umístění místnosti (rohová, pod střechou a pod.) snižuje podíl radiátoru na celkovém dodaném teple do budovy. Velikost korekčního faktoru je výrazně ovlivněna dodatečným zateplením budovy. Korekční faktory by měly být stanoveny na základě tepelného výpočtu budovy. Zpracování naměřených hodnot převážně provádí odborná firma a musí být ve vyúčtování spotřeby tepla.
Pro rozdělení spotřeby tepla je dále podstatná skutečnost, že dle poměrových měřidel je rozdělována jen část spotřebovaného tepla ve výši 40 - 60 % celé spotřeby. Zbývající část se rozdělí dle podlahové plochy jednotlivých bytů. Obecně postup rozúčtování tepla pro vytápění a ohřev TUV upravuje vyhláška 372/2001 Sb.

S pozdravem
Ing. Lubomír Prokop
energetický auditor
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE tisk