Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.4.15 / dotaz č. 56230
Dobrý den,

Kupuji ŘRD a rád bych požádal o doporučení dodavatele plynu a elektřiny. Nabídkou mne zaujala FONERGY..

Plynem se vytápí, a dosavadní spotřeba se pohybuje do 13 MWh. Doposud RWE Optimal.

Elektřina je v tarifu D02d (3x25A), a roční spotřeba je ca 5,5MWh (do budoucna věřím v nižší). Současný dodavatel je CEZ (D Standard ETARIF).

Máme jednu dceru, dosavadní majitel měl děti dvě.

Předem děkuji!


P.S.: Původně jsem psal na energetickaporadna.cz, ale odkázali mne sem.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz.

Plyn - v cenovém srovnání dodavatelů vychází společnost RWE v ceně MWh stále dráže než někteří alternativní dodavatelé. Při uvedené spotřebě 13 MWh vychází cena u RWE kolem 22 100 korun ročně. U Vámi zmiňované společnosti Fonergy vychází při současných cenách zemní plyn na 17 700 korun. Z dalších dodavatelů lze zmínit například Europe Easy Energy (17 800 korun), MND (18 200 korun) nebo Elimon (18 600 korun). Uvedení dodavatelé poskytují zákazníkům smlouvy na dobu neurčitou, které je možné kdykoli vypovědět (nejste tedy vázaný na konkrétní období, např. dva roky, jako je tomu u smluv na dobu určitou).

Elekřina - v případě Etarifu vychází cena elektřiny u ČEZ na cca 24 500 korun ročně. Z alternativních dodavatelů, kteří poskytují smlouvy na dobu neurčitou, vychází levněji například Europe Easy Energy (23 500 korun), ST Energy (23 700 korun) nebo Fonergy (23 870 korun). Úspory při změně dodavatele nejsou v případě elektřiny tak markantní jako u plynu, protože větší část je tvořena regulovanými poplatky, které zůstávají vždy stejné (např. cena distribuce apod.).

S pozdravem

Jana Poncarová

Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk