Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.4.15 / dotaz č. 56334
Dobrý den rád bych se zeptal jaká je možnost dotace na koupi nových oken do nově budovaného RD domku. Je-li možné nějakou dotaci získat, jaký je postup a co vše je k tomu potřeba.
Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den,
v rámci minulý týden vyhlášeného dotačního programu Nová Zelená Úsporám je možné nově žádat i na relativně menší rekonstrukci budovy - tedy teoreticky i pouze na výměnu oken.
Podmínky programu najdete na stránkách www.novazelenausporam.cz.

Vás by se týkala pravděpodobně oblast podpory A - snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů - podoblast A.0, kde je možné žádat na nejmenší rozsah renovace budovy.
Pro tuto oblast je dotace 2 100,- Kč na m2 plochy měněných oken, přičemž dotace nesmí být vyšší než 50% ze způsobilých výdajů, což jsou při výměně oken všechny náklady přímo spojené
s materiálem i montáží.

Věc má ale dvě velmi důležité podmínky:
1) Požadavek na součinitel prostupu tepla Uw oknem musí být 0,9xUrec,20, což v případě běžného okna do obytného prostoru odpovídá Uw=1,08 W/(m2.K) - jedná se o hodnotu včetně rámu a
negativního vlivu distančního rámečku, nikoliv pouze zasklení. U dveří je tento požadavek stejný, tam už může být dosažení obtížnější.
Zjednodušeně podporována jsou pouze relativně nadstandardní okna a dveře, ale to je určitě hodnota, kterou nemají dodavatelé problém splnit.

2) V rámci spotřeby celého domu musí dojít k min. 20% úspoře tepla na vytápění, což není možné zjistit dříve než provede specialista alespoň předběžný výpočet. Obecně výměna oken ze
starých dřevěných oken na nová plastová/euro vychází buď na méně než 20% nebo na hraně. Je tedy určitě lepší počítat s tím, že by se řešilo i nějaké dílčí zateplení (podlaha půdy, štít apod.).

Hezký den

Ing. Jiří Cihlář
č. oprávnění MPO 0997






Odpovídá:  Ing. Ondřej Pecina* - EKIS Brno DEA tisk