Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.15 / dotaz č. 56493
Dobrý den,
zvažuji pořízení fotovoltaického systému pro ohřev TUV případně i pro přitápění našeho RD.v současné době máme vytápění zajištěno plyn.kotlem a krbem s teplovodným výměníkem kterým z 99%vytápíme dům.Bojler nemáme a vodu ohřívá průtokem plyn.kotel.Zálohy na plyn platíme 650,-měsíčně vychází nám to že ještě něco dobíráme.Letos chci do systému topení přidat nerezový nepřímotopný bojler který by mohla ohřívat i patrona z fotovoltaiky,co si o tom myslíte? poraďte prosím co a jak,za dobrou radu a Vaší pomoc předem děkuji a přeji pěkný den.
Vážený pane,
kombinace fotovoltaického ohřevu a průtokového ohřevu kotlem je třeba řešit ve dvou rovinách:

Ekonomický pohled: FVE systém bez dotace vám při ceně cca 40 tis. Kč/kWp ohřeje vodu za cca 2,5 Kč/kWh. Plynový kotel vám ji ohřeje za cca 2 Kč/kWh. Takže neušetříte. Z ekonomického pohledu vychází lépe solární termický systém, který dostane dotaci z programu Zelená úsporám (bez dotace ohřívá vodu stejně draho nebo dráže, než fotovoltaika). Na fotovoltaiku dotace nejsou. Viz:
http://oze.tzb-info.cz/10475-solarni-termicke-systemy-slepa-vyvojova-vetev
http://oze.tzb-info.cz/solarni-kolektory/11103-porovnani-solarniho-fototermickeho-a-fotovoltaickeho-ohrevu-vody


Technický pohled: plynový kotel s průtokovým ohřevem lze s el. bojlerem kombinovat jen obtížně. Je konstruován na to, že ohřívá studenou vodu na požadovanou teplotu. Málokterý umí hlídat teplotu vstupní vody, spíná jakmile otevřete kohoutek. Pokud do kotle pustíte vodu ohřátou z bojleru, může se přehřát dřív, než automatika vypne hořák (sníží výkon). Proto se používají bojlery, které jsou ohřívané topnou vodou z kotle. Musel byste tedy zapojit kotel tak, že odpojíte přívod studené vody, připojíte bojler na okruh topné vody a a regulaci kotle napojíte na regulátor bojleru tak, aby v případě poklesu teploty v bojleru kotel běžel v režimu vytápění. Příklad zapojení zde:
http://www.dzd-fv.cz/cs/sortiment/zavesne-ohrivace

Doporučil bych vám spíše solární termický systém s dotací, než fotovoltaiku. B
Přeji hodně úspěchů!

K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk