Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.15 / dotaz č. 56507
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat na možnost dotace na tepelné čerpadlo vzduch-voda v novostavbě, kterým jsme nahradili elekrokotel.
Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den,
pokud jste elektrokotel vyměnili za tepelné čerpadlo v roce 2014 či 2015 – můžete na výměnu v této Výzvě žádat dotaci. Není zde omezení datem kolaudace, jako u oblasti A - zateplení. Ještě musíte splnit podmínku, že měrná roční potřeba tepla na vytápění nepřesahuje 150 kWh/m2 za rok.
Nově již nemusíte instalovat zdroj registrovaný v seznamu výrobků s SVT kódem, ale mžete si vybrat i jiný - i ten ale musí splňovat určité parametry, které dotace stanovuje (minimální topné faktory, zapojení do systému s akumulačním zásobrníkem...).
Podle typu tepelného čerpadla je stanovena výše dotace. Typ země - voda a voda - voda jsou podporovány částkou až 80 000 Kč. Na čerpadlo vzduch - voda je dotace až 60 000 Kč. Toto je maximální částka, kterou můžete získat a dotace také nemůže být vyšší než 50 % z uznatelných nákladů.
Pro podání Žádosti o dotaci musíte mít zpracovaný Odborný posudek, který se skládá z projektové dokumentace a energetického hodnocení budovy. Na zpracování těchto dokumentů můžete také žádat dotaci v částce 5 000 Kč.
Odpovídá:  Ing. Aneta Finková* - EKIS Český Krumlov tisk