Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.15 / dotaz č. 56554
Dobrý den, v dohledné době nám budou zateplovat panelový dům. Součástí zateplení je i vybourání MIV. Chtěla bych se proto zeptat, zda je nutné, demontovat a znova montovat již osazená plastová okna? Chápu, že ten kdo je ještě nemá, tak mu namontují nová, ale nerozumím tomu, že ti vlastníci, kteří již plastová okna mají, tak jim je budou demontovat a znova montovat. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
výměna oken pouze v některých bytech při současném ponechání původních meziokenních vložek není zrovna obvyklé řešení. Pokud se mění okna, zpravidla se společně s nimi řeší i MIV. Vyloučené to ale není. Předpokládám tedy, že ve Vašem domě jsou v některých bytech již nová okna a všude původní MIV.
Je poměrně rozumné v rámci plánovaného zapetlení obvodových stěn původní MIV vybourat, nahradit zděnou konstrukcí (např. z porobetonových tvárnic) a následně zateplit tuto konstrukci stejně jako zbylé obvodové stěny kontaktním zateplovacím systémem. Také je rozumné vyměnit při rekonstrukci původní okna. V bytech, kde už byla okna vyměněna je rozumné tato okna ponechat. Pak již je jen otázkou technologického postupu, zda je bude nutné tato okna demontovat a opětovně montovat nebo je bude možné ponechat zabudované a zrealizovat úpravy na okolních konstrukcích. Osobně si myslím, že není nutné stávající okna, která nebudou měněna, demontovat. Tato okna zřejmě nebudou kotvena do původních MIV, takže vybourání MIV nebude mít vliv na jejich stabilitu. Ponecháním oken by neměla být ani znemožněna realizace zděné konstrukce namísto MIV a zateplení této konstrukce. Pokud nová okna přece jen do původních MIV kotvena jsou (např. turbošrouby do nějaké nosné konstrukce MIV), pak je možné toto kotvení nemontovat. Toto by znovu nemělo mít vliv na stabilitu okna. Po realizaci vyzdění je pak možné kotvení znovu realizovat.
Abych to shrnul. Pokud se okna nebudou měnit, nepovažuji za nutné je demontovat a opětovně montovat. Možná ale neumím domyslet nějaké technologické specifikum na Vašem domě, kvůli kterému bude právě demontáž a opětovná montáž nutná. Toto je nutné konzultovat s realizační firmou.
S přáním hezkého dne
Tomáš Kupsa




Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk