Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.15 / dotaz č. 56567
Dobrý den,
ve 2. až 3. čtvrtletí letošního roku plánujeme výstavbu nového rodinného domu v obci Čejetice okres Strakonice . Jedná se o dřevostavbu s energetickou náročností budovy
1. celková dodaná energie - B (velmi úsporná) = 219 kWh(m2-rok)
2. neobnovitelná primární energie - C (úsporná) = 346 kWh(m2-rok).
Prosím Vás o informaci, zda se na tuto stavbu bude vztahovat dotace Nová zelená úsporám podoblast B.1.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na možnost získání dotace sděluji:
Efektivní využívání energie při výstavbě nových rodinných domů je v podmínkách programu Nová zelená úsporám uvedeno v oblasti podpory B, která se dále dělí na podoblasti B1+ a B2. Jedním z požadavků pro získání podpory je měrná roční spotřeba tepla na vytápění, která je pro podoblast B1 stanovena na méně než 20 kWh/m2.rok a pro podoblast podpory B2 na méně než 15 kWh/m2 rok.
Vámi uvedená hodnota celkové dodané energie zřejmě zahrnuje i energii na další využívání v provozu domu, nikoliv pouze teplo na vytápění. Rovněž tak uváděná neobnovitelná primární energie neuvádí pouze teplo na vytápění.
Protože se jedná o plánovanou výstavbu rodinného domu, je nutno požádat projektanta o vyhodnocení měrné roční spotřeby tepla na vytápění a o vyhodnocení dalších požadovaných parametrů zejména součinitele prostupu tepla jednotlivých konstrukcí a, průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy., Po dokončení stavby je nutno provést měření průvzdušnosti obálky budovy. (blower door test). Podmínkou je dále povinná instalace systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla.
Požadavkem pro projektanta by tedy mělo zpracování takového projektu, který by splňoval požadavky programu Nová zelená úsporám a umožňoval získání dotace

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB