Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.15 / dotaz č. 56681
Dobry den,
obracim se na vas s nasledujicim problemem, do ktereho jsem se dostal. Podotykam, ze COI i ERU se k teto problematice nehlasi a prepinkavaji ji jeden na druheho.
Strucne popisu problem, pokud byste byli ti spravnipartneri na jeho reseni, mohu samozrejme dodat dokumenty i detaily. V rijnu 2014 jsem se nechal presvedcit podomnim obchodnikem k zapojeni do aukce na noveho odberatele elektriny, kde mi slibovali usporu az 10%. Podepsal jsem plnou moc a cekal. Po mesici jsem dostal na vedomi prihlasku k novemu dodavateli, ktera byla vsak na temer stejnou castku, jakou jsem mel dosud. Po vyhodnoceni dalsich benefitu, ktere stavajici dodavatel poskytuje, byla nabidka ale celkove nevyhodnejsi. Krome toho obsahovala takove zasadni nedostatky, jako neuvedenou dobu platnosti, ale i dalsi, takze byla dle meho nazoru neplatna. Proto jsem neprodlene oznamil novemu dodavateli vypoved, stavajicimu dodavateli jsem potvrdil trvani smlouvy a take jsem okamzite odebral plnou moc te zprostredkujici firme a pozadoval vraceni originalu plne moci.
Po mesici zavolala tato zprostredkujici firma co ze vlastne chci. Kdyz jsem ji vysvetlil sve duvody, poslali novou smlouvu na odber s jiz opravenou dobou platnosti, coz jsem jiz nepozadoval, navic jiz byli bez plne moci. Po te mi v prosinci jeste jednou vysvetlili, jak je vse z jejich strany perfektni, doplnili nektere informace, na ktere jsem je upozornil, a ktere evidentne chybely v puvodni smlouve a upozornili na sankci 5000 Kc.
Od te doby se nedelo nic, az minuly tyden jsem dostal dopis, kde mi vyjmenovavaji nejake cinnosti, ktere pry v ramci smlouvy vykonali a pozaduji za ne castku 3000 Kc.

Ocekaval jsem, ze tato firma provedla urcitou sebereflexi, ale jak vidim, precenil jsem je.
Shrnute: nabizeli slevu 10%, dali 0,01%, moznost odstoupeni 14 dni uplynula na zacatku, drive nez dodali cokoliv, prihlaska obsahovala zavazne chyby, posleze uvedli uvedli, ze sleva mela byt z nejake ceny bezne, coz neni nikde uvedeno a doplnili i dalsi moznosti odstoupeni od smlouvy opet do te doby nikde neuvedene. Nyni pozaduji penize za vyhodnoceni stavajiciho stavu, analyzu vyhodnosti kriterii, zajisteni vyberoveho rizeni a jeho vyhodnoceni, administrativni ukony spojene se zmenou dodavatele...

Takze v tuto chvili bych vas rad pouze pozadal o radu, jak dale postupovat a na jakou instituci se obratit, abych tuto kauzu co nejdrive dovedl k jejimu konci.

Predem dekuji.

Vážený pane,

děkujeme za Váš dotaz.

Záleží vždy na tom, co bylo uvedeno v obchodních podmínkách, které jsou většinou společně s přihláškou do aukce podepisovány. Bohužel některé aukční společnosti slibují větší úsporu, než které je v reálu dosaženo a obchodní podmínky mají ošetřeny spíše ve svůj prospěch, tj. pokud klient s vítězným dodavatelem smlouvu nepodepíše, požadují po něm sankce.

Odkázala bych Vás v první řadě na Energetický regulační úřad (ERÚ) a ČOI, které - jak uvádíte - jste už kontaktoval. Nevím, na koho jste se na ERÚ obrátil, ale doporučila bych Vám zkusit přímo energetického ombudsmana - http://www.eru.cz/ombudsman-eru. Kromě toho je možné samozřejmě případ předat právníkovi, který by mohl lépe posoudit vymahatelnost vašich požadavků.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk