Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.4.15 / dotaz č. 56911
Dobrý den,
máme několik objektů (budov) v našem areálu, ve kterých pronajímáme (pouze některé) prostory v budově nájemníkům (např. kadeřnictví, prodejna potravin, novinový stánek). Teplo dodané těmto nájemníkům účtujeme jednak podle měřičů tepla pro jimi pronajaté prostory (kde je bylo možné je instalovat) a tam, kde je nelze použít (např.z důvodů použitý rozvodů tepla), účtujeme nájemníkům teplo podle procentuálního rozdělení načtených GJ na hlavním měřidle tepla pro objekt.
Dotaz - musí být dle zák. č. 318/2012 Sb. ve výše uvedených případech instalovány indikátory spotřeby tepla na všech radiátorech v objektu (což by bylo cenově náročné!), nebo je možné u nájemníků využít stávající způsob, případně pro ně dohodnout paušální platbu za teplo ?
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na způsob měření spotřeby tepla uvádím:
Zákon č. 406/2000 Sb. v platném znění stanovuje stavebníkům, vlastníkům budov nebo společenství vlastníků bytových jednotek povinnost vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům
- v případě, že tepelná energie vstupuje a vystupuje z bytu nebo nebytového prostoru v jednom místě stanoveným pracovním měřidlem určeným pro měření spotřeby tepla podle zákona o metrologii. Toto je možné pouze pokud to umožní konstrukce tepelných rozvodů v domě nebo v bytě. Nevýhodou tohoto způsobu měření spotřeby je povinnost pravidelně ověřovat správnost měřičů ve stanovených intervalech.
- v případě, že tepelná energie vstupuje do domu nebo bytu na více místech je možné použít poměrové měřiče (indikátory spotřeby). Těmito musí být vybaveno každé topné těleso a všechny indikátory musí být stejného typu
Zákon č. 67/2013Sb. o službách umožňuje pro bytové domy nebo pro nebytové prostory v domě s byty sloučit služby a nájemné do paušální platby. Toto ale není možné pro nájemní smlouvy uzavřené na dobu delší než 24 měsíců nebo na dobu neurčitou.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB