Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.15 / dotaz č. 57134
Dobrý den, mám RD ze 40 let vytápěný plynem v Karlovarském kraji a uvažuji o výměně dřevěných dvoudílných oken a jednoduchých dřevěných balkónových dveří. Okna jsou částečně ještě původní ze 40 let a jelikož platím horentní měsíční zálohy na plyn 4800,- tak uvažuji nad výměnou za nová plastová. Je na toto možné čerpat nějakou dotaci a od koho. Co je nutno splnit a kolik % by činila tato dotace z celkových nákladů?
Vážený pane,

děkuji za dotaz.
NZU umožňuje získat podporu i na dílčí úpravy stávajících objektů. Ale po těchto úpravách je nutno se dostat na 90% hodnoty U doporučené – tj. ta přísnější hodnota. Rovněž je nutné se dostat alespoň na úroveň 20 % úspor. To se prokazuje energetickým posudkem, který zpracuje auditor. Otázkou je, zda pouhá výměna oken pro 20% snížení postačí. A to se domníváme, že pouhou výměnou oken nedosáhnete. Pokud ne, pak by se muselo přidat ještě nějaké další opatření. To lze zjistit předběžným výpočtem podle stavební výkresové dokumentace domu Proto bychom doporučovali komplexnější pohled na řešení zateplení Vašeho domu, pak by jste se zřejmě mohl dostat na požadavek Ustěny=0,9 U doporučeného.
Pak by jste spadal do oblastí A0 i do oblasti A1, pro které je stejná dotace. Ale pak bychom se spíše přikláněli ke kategorii A0, neboť oblast A1 požaduje splnění 0,95Uem, což znamená téměř komplexní zateplení domu.
Podmínky programu najdete na stránkách www.novazelenausporam.cz
Přeji hezký den.
Ing. Miroslav Nezdara
Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara tisk