Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.4.15 / dotaz č. 57140
Dobrý den,
máme zakoupený litinový kotel Viadrus U22. Chceme namontovat automatické přikládání a osadit stávající radiátory termostatickými kohouty. Jedná se o ekologické vytápění a jde na tuto úpravu získat dotaci zelená úsporám. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz ohledně úpravy zdroje na vytápění.
Dotace Nová zelená úsporám se vztahuje pouze na výměnu hlavního zdroje tepla (ve vašem případě kotle na biomasu) za kotel, který splňuje následující parametry:
"I. zdroje určené výhradně ke spalování biomasy s nízkými hodnotami emisí lokálních polutantů do ovzduší (CO, TOC, TZL),
II. zdroje, které jsou zapojeny o systému s akumulačním zásobníkem tepla (topné vody) o minimálním měrném objemu 20 l/kW jmenovitého výkonu zdroje, vyjma krbových kamen na biomasu s teplovodním výměníkem,
III. minimální účinnost zdroje 85%.

Dále - pokud by se žádalo o dotaci pouze na výměnu hlavního zdroje tepla je nutné, aby měrná roční potřeba tepla na vytápění Ea rodinného domu nepřesahovala 150 kWh/(m2rok). V opačném případě (bude-li měrná potřeba tepla rodinného domu vyšší), muselo by se žádat výhradně současně s opatřením z oblasti podpory A.

Ve vašem případě se jedná o starší kotel (uvedené stáří 15 až 20 let). Nejedná se o výměnu hlavního zdroje, pouze o opatření. Dále stávající kotel pravděpodobně nesplňuje požadavky uvedeny výše (I. až III.).
Z uvedeného vyplývá, že dotace NZÚ se ve vašem případě na úpravu nevztahuje.

S pozdravem
Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk