Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.4.15 / dotaz č. 57261
Dobrý den,

Mám zakázku na zpracování podkladů pro NZÚ, oblast A.1 a C.

Potřeboval bych poradit, jak se co nejlépe technicky připravit na 15.5.2015 pro podání žádosti na NZÚ.

Mohu zpracovat stav.část a zda mohu zpracovat i energetický posudek (zpracovávám jen PENB).

Jak tedy nejlépe postupovat?

Děkuji.

S pozdravem
Dobrý den,
k podání žádosti majitel domu potřebuje:
- podepsaný formulář žádosti o podporu (vygenerovaný informačním systémem),
- odborný posudek zpracovaný autorizovanou osobou (projektantem) a energetickým specialistou,
- krycí list technických parametrů s výkazem výměr potvrzený energetickým specialistou

Píšete, že můžete zpracovat stavební část a že zpracováváte PENB. Předpokládám, tedy, že jste autorizovaný projektant a také energetický specialista zapsaný na seznamu MPO s oprávněním zpracovávat PENB. Pokud tomu tak je, můžete zakázku zpracovat kompletně. Oproti dřívějším výzvám NZÚ již totiž není nutné zpracovávat energetický posudek, pro který Vám oprávnění ke zpracování PENB nestačí. Energetický posudek z minulé výzvy se nahrazuje tzv. energetickým hodnocením. Toto energetické hodnocení je možné zpracovat dvěma způsoby:

1) přes PENB dle vyhlášky 78/2013 Sb. (stačí Vám oprávnění na PENB)
2) přes energetický posudek dle vyhlášky 480/2012 Sb. (oprávnění na PENB nestačí, nutné oprávnění na energetické posudky a audity)

Pokud máte oprávnění na PENB, můžete tedy postupovat přes výše uvedený bod 1). Samotné zpracování PENB ale nestačí. Energetické hodnocení pak musí obsahovat:
- Průkaz energetické náročnosti budovy dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. pro stávající stav
- Průkaz energetické náročnosti budovy dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. pro navrhovaný stav
- Schematické nákresy budovy s vyznačením zvolené systémové hranice obálky budovy pro stávající a navrhovaný stav
- Protokoly výpočtů (Protokol součinitelů prostupu tepla konstrukcí U [W.m-2.K-1] pro stávající a návrhový stav, Protokol výpočtu průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy Uem [W.m-2.K-1] pro stávající a návrhový stav a protokol výpočtu referenční hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla budovy Uem,R, Protokol výpočtu měrné roční potřeby tepla na vytápění EA [kWh.m-2.rok-1] pro stávající a návrhový stav).

Pro energetické posouzení potřebujete tedy výpočetní program pro posouzení skladeb konstrukcí a výpočetní program pro PENB. K tomu slouží například aplikace TEPELNÁ TECHNIKA 1D a ENERGETIKA z balíčku programů DEKSOFT od firmy DEK. Obě tyto aplikace jsou placené, ale stojí jen 1500 Kč na rok. Tyto programy mají modul NZÚ 2015 (má být spuštěno zítra - 30.4.2015). Na tyto výpočetní aplikace navazuje aplikace NZÚ 2015. Do této aplikace lze "natáhnout" výpočty z programů ENERGETIKA a TEPELNÁ TECHNIKA 1D pro stávající a návrhový stav. Následně zadáte do aplikace další potřebné informace a aplikace Vám vygeneruje kompletní energetické hodnocení se všemi potřebnými přílohami. Díky této aplikaci nebudete muset složitě kompletovat potřebné přílohy z různých programů a stavů objektu. Tato aplikace je zdarma. Aplikace DEKSOFT jsou na www.stavebni-fyzika.cz.

Ještě musím upozornit na to, že již od 15.5.2015 můžete podávat žádosti o dotace s energetickým hodnocením přes PENB. V tomto případě Vám ale může být přislíbena fondem dotace až po 1.7.2015, kdy začne platit nový zákon 406/2000 Sb., který umožňuje nahradit energetický posudek průkazem energetické náročnosti. Pokud byste zpracoval energetické hodnocení přes energetický posudek, můžete dostat přislíbenu dotaci dříve (před 1.7.2015).

S přáním hezkého dne
Tomáš Kupsa
















Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk