Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.5.15 / dotaz č. 57460
Dobrý dne,
dovoluji se tímto na Vás obrátit na základě doporučení Ing. XY (jméno vymazáno z důvodu ochrany osobních údajů), jenž mi zpracovával projektovou dokumentaci v roce 2010 pro poskytnutí dotací v rámci programu "Zelená úsporám" jak na částečné zateplení domu (sklepní a půdní prostory), tak na solární panely pro ohřev teplé vody.

Rád bych Vás požádal o prvotní informaci ohledně nově vyhlášeného programu nová zelená úsporám 2015 na zateplení obvodových stěn domku. Parametry ohledně obvodových stěn od Ing. XY zasílám v příloze.

Zajímalo by mne, zda mám šanci dostat dotaci a v jaké procentní výši. Např. zateplená fasáda by stála 300.000,- Kč, tak kolik % bych obdržel dotaci.

Pro upřesnění jen uvádím, že dům je cca z 30 let 20. století, základy jsou na pískovci (provedli jsem jen kolem celého domu odvzdušnění za pomoci nopové fólie a melioračních hadic se zasypáním oblázky.

1. NP je vyzděné z pálených cihel (45 cm) 2. NP je vyzděné z plynosilikátových tvárnic (40 cm) z vnější stěny je zatepleno lignoporem cca 2,5 cm šíře.

Část severní stěny a štít západní stěny domu je zailozován také lignoporem cca 3,5 cm šíře.

V případě potřeby dalších informací jsem Vám samozřejmě k dispozici.

Děkuji Vám za pomoc a zdravím
Dobrý den, dotační program NZÚ se vztahuje i na zateplení obvodových stěn jako jediného řešení snížení energetické náročnosti budov, oblast podpory A.0. Žádat o dotaci můžete i v případě, že jste dosáhl již na dotaci v programu Zelená úsporám, ale nesmí se jednat o stavební úpravy stejných typů konstrukcí.

Tepelné ztráty objektu jsou prostupem konstrukcemi do exteriéru a větráním, zhruba v poměru 70% : 30%. Nezateplené stěny proto představují velkou plochu, kudy "utíká" teplo, vzhledem k částečnému zateplení objektu (strop v suterénu, podhled) a oknům s izolačními dvojskly (zjištěno z Vámi zaslaných podkladů). Součinitel prostupu tepla stávající konstrukce stěn je odhadem U=1,1. Při zateplení stěn se dá uvažovat splnění požadavku na doporučené hodnoty dle ČSN 730540, U=0,25 W/m2K. To by odhadem mohlo odpovídat 20% úspoře měrné potřeby tepla na vytápění, je nutné ovšem provést přesný výpočet. Tuto službu můžete poptat například zde:
http://zakazky.atelier-dek.cz/poptavka/

Maximální výše dotace je stanovena 50% z ceny zateplení obvodových stěn, a zároveň maximální výše podpory na jednotlivé typy konstrukcí (ve vašem případě obvodová stěna) dle podoblasti podpory činí 500 Kč/m2 zateplení obvodových stěn. Bližžší infromace k dotacím získáte zde:
http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/2-vyzva-rodinne-domy/podminky-oblasti-podpory-a/

S pozdravem Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk