Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.5.15 / dotaz č. 57493
Dobrý den,
četl jsem váš blok o podomních prodejcích elektřiny.Zhruba před měsícem navštívil takový podvodník moji matku,ketré je 72let.Přišel mezi dvěře bytu a představil se ji jako kontrola smluv na enrgie z regulačního úřadu s tvrzením,že společnosti mají povinnost dávat slevu nařízenou státem.Samozřejmně matka ochotně mu ukázala smlouvy.Podle jejich slov ji nechal podepsat protokol o kontrole.
Po týdnu ji přišel dopis ze společnosti Comfort Energy s.r.o.Když sem přijel tak to ukázala a začal kolotoč výpovědi ukončení smlouvy.Moc se společnosti nechtělo komunikovat.Ale nakonec jsme smlouvu ukončili.
Ale přišlo ještě jedno rozčarování.Jelikož matka také již zapomíná tak mi neřekla že dostala také od nich led žárovky.Celou dobu při výpovídání a komunikaci se společností se nikdo o tom nezmínil.Také o potvrzení výpovědí jsme museli žádat.Dopis nakonec napsali a zaslali.Ale dopis napsali 23.4.2015 ale odeslali až 29.04.2015.Teprve potom sem zjistil proč.Udajně prý mezi dokomenty, které podepsala,podepsala také dokument o led žárovkách.Že při odstoupení od smlouvy vrátí žárovky a to do 30dnů od převzetí.Tento dokument ani kopii sem nikde v těch papírech které ji poslali ani v kterých ji ten prodejce tam zanechal sem nenašel.Kdyby dopis o ukončení zaslali ihned toho 23.04.2015 tak se žárovky stihli vrátit v termínu,nyní po ni budou chtít "pokutu" 2000,- kč za žárovky.
Samozřejmně,že pro lidi v důchodu tato částka je obrovská.Takto se chovají společnosti a vydělávají na lidech ač vůbec jim žádné služby neposkytnou.Podvody stále pokračují ač podomný prodej byl zakázán a stížilo se jim takto uzavírat smlouvy.Ani se potom nedivím že spousta lidí se bojí ustoupit od smlouvy díky této pokutě.Málokdo si spočítá,že je vše v důsledku vyjde vše dráž.
Dnes jsem náhodou potkal v Praze prodejce společnosti Comfort Energy a zarazilo mě,že měli při sobě jmenovitý seznam lidí a většinou lidi důchodového věku.Je vidět,že tato firma se cíleně zaměřuje na tuto věkovou skupinu.U mladších by asi nepochodili.
Vážený pane,
doporučujeme vám oznámit případ na Energetický regulační úřad, který kontroluje dodržování zákona týkající se prodeje energií. Pomůžete tak zamezit podobnému jednání v budoucnosti.
Oznámení stačí poslat přes web ERÚ:
http://www.eru.cz/kontaktni-formular

Přejeme hezký den!
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk