Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.5.15 / dotaz č. 57595
Dobrý den,
mám řadový domek (uprostřed) z jedné strany přistvavený. Přístavba je z itongu šířka 30 cm a druhá strana je původní - dvě řady cihel s mezerou. Prosím o doporučení zateplení obou stran s ohledem na místo (co nejužší izolace s co největší tepelnou účinností. Další můj dotaz je k zateplení stropu v prvním patře. Trámy jsou 12 cm vysoké. Chtěl bych je obložit osb deskami a prostor mezi nimi vycpat vatou. Bude to stačit?
Dobrý den,
při dílčím zateplení je nutno dodržet tzv. doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla, tedy zateplit konstrukce dostatečnou tloušťkou tepelné izolace. Pro cihlovou obvodovou stěnu je dostatečná tloušťka izolace z pěnového polystyrenu 140 mm, resp. 120 mm při použití izolace z polystyrenu s grafitovou příměsí (tzv. šedý polystyren), nebo 80 mm při použití izolace na bázi fenolu nebo PIR.
Pro stěnu z porobetonu (Ytong) je pak možné zateplení menší tloušťkou - izolace z pěnového polystyrenu 100 mm, resp. 80 mm při použití izolace z polystyrenu s grafitovou příměsí (tzv. šedý polystyren), nebo 60 mm při použití izolace na bázi fenolu nebo PIR.

K zateplení stropu - z dotazu není jasné o jakou konstrukci se jedná. Je-li to např. prostor mezi vytápěným podlažím a nevytápěnou půdou pak 120 mm izolace mezi trámy není dostačující, minimum je 150 mm izolace položené v celé ploše stropu, aby se eliminovaly tepelné mosty vzniklé dřevěnými trámy.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk