Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.5.15 / dotaz č. 57905
Prosím o bezplatné posouzení na dotaci zelená úsporám. Mám dům Okál z roku 1974 , již je zateplená fasáda (8 cm) a výměna oken (přibližně před 6 lety). Chtěla bych zateplit střechu (obytné podkroví) izolací Bramactherm kompact. Dosáhnu na dotaci a kolik by byla? Vytápění domu plynovým kotlem.
Děkuji
Dobrý den,
Vámi plánovaná stavební úprava objektu-zateplení střechy by v rámci dotačního programu NZÚ spadala do oblasti A.0. Dotace činí 500 kč/m2 plochy zateplované střechy v programu A.0 nebo maximálně 50% řádně doložených způsobilých výdajů (faktura od dodavatelské firmy za provedení zateplení) - vždy se bere ta nižší částka z obou hodnot.
Pro účely dotace si musíte nechat zpracovat odborný posudek, který se skládá z projektové dokumentace na zateplení střechy a energetického hodnocení. Na zpracování odborného posudku se také poskytuje dotace. Vyplácena je ale pouze v případě, že je Vám přiznána dotace na zateplení.

Podmínkou pro podporu z oblasti A.0 je, že zateplením střechy byste musela splnit úsporu 20% na potřebu tepla na vytápění oproti původnímu stavu domu. Této úspory se dá dosáhnout třeba zateplením fasády RD (s obytným podkrovím, vyzděné štíty, které se zateplují). Plocha zateplované části střechy je v poměru k ploše fasády menší, tudíž to znamená i menší úsporu energie. Ve Vašem konkrétním případě se nedá bez přesnějšího energetického výpočtu s určitostí říci, zda byste splnila požadavky na dotaci.

Můžete si nechat zpracovat energetické hodnocení s tím, že se bude počítat pouze do okamžiku, kdy se zjistí, zda úspora zateplením splní či nesplní požadovaných 20%. Pokud nebude splněno potřebných 20%, může se navrhnout ještě jiné opatření, jak dosáhnout úspory nebo se výpočet ukončí a je fakturována pouze část z ceny energetického hodnocení. V případě splnění požadavku se energetické hodnocení dokončí do formy, jaká je vyžadována pro žádost o dotaci.

Tuto službu můžete nezávazně poptat třeba zde (do pole ,,doplňující informace" napište, že máte zájem nejdříve výpočtem zjistit, zda byste se vešla do oblasti podpory A.0 s odkazem na odpověď v poradně Ekis) : http://atelier-dek.cz/dotace/nabizime

S pozdravem Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk