Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.6.15 / dotaz č. 58066
Dobrý den,

rekonstruuji starší dům v Olomouci. Na svých stránkách píšete, že poradíte, zda člověk na dotaci nové zelené úsporám dosáhne a je možno u Vás zdarma požádat o posouzení. Můžu se zeptat, jak postupovat?
Dobrý den,
nejdříve je potřeba si ujasnit co s vaším objektem máte v úmyslu a jak bude užíván. Cílem není prioritně využít dotaci, ale uspořit energii s využitím dotace. Pro konkrétní radu je nezbytné znát více konkrétních údajů o stavbě.
K postupu:
zelená úsporám je zaměřena dvěma směry. jednak na úsporu nákladů na vytápění snížením tepelné ztráty objektu (doplnění tepelné izolace obálky budovy, tj. zdivo, okna, střecha či strop nejvyššího podlaží, podlaha) a dále změna způsobu vytápění zdroje tepla.
Volba závisí na výchozím stavu. Tedy z čeho je dům v současné době postaven a čím je vytápěn. Můžete volit například kotel na biomasu, tepelné čerpadlo i vysoce účinný kotel na zemní plyn.
Postup:
1. Ujasnit si cíl - tepelné izolace, vytápění.
2. Najít v archivu (vašem, stavební úřad apod. dokumentaci stavby dle skutečnosti. Pokud není k dispozici projektová dokumentace stavby skutečného provedení je nezbytné objekt zaměřit a tuto dokumentaci doplnit před započetím všech dalších prací.
3.Požádat o zpracování odborného posudku na Váš záměr. Tento posudek se skládá z Projektové dokumentace zpracované osobou s autorizací dle Zákona 360/1992 Sb. v platném znění a Energetického hodnocení budovy dle Zákona 406/2000 Sb. v platném znění a prováděcích vyhlášek.
4. Podat žádost o dotaci.

Podrobnosti jsou uvedeny v "závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory Nová zelená úsporám - rodinné domy v rámci 2.výzvy k podávání žádosti", zveřejněno na stránkách
http://www.novazelenausporam.cz/
Podrobnější informace je také možné získat při osobní návštěvě v poradenském středisku EKIS, kde v rámci konzultace zdarma je možné dle informací o konkrétním objektu posoudit zda se tímto projektem podrobně zabývat.
s pozdravem EKIS 5066, Hranice




Odpovídá:  Ing. Stanislav Bajer* - EKIS Hranice Etem Energo tisk