Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.5.15 / dotaz č. 58130
Dobrý den,
naše SVJ zajišťuje rozúčtování nákladů na teplo a TUV pro tři domy se třemi SVJ. Měření tepla probíhá na vstupu do jednotek cejchovanými kalorimetry. Náklady na teplo rozdělujeme 50:50 mezi základní a spotřební složku. spotřební složku rozúčtováváme podle máměrů/odečtů kalorimetrů. Jedno SVJ se ale domáhá použití "korekcí a výpočtových metod, které by zohlednily rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou". Naše SVJ zastává názor, že použití těchto korekcí a výpočtových metod se nevztahuje na měření tepla při vstupu do jednotky, protože takto naměřená spotřeba již v sobě rozdílnou náročnost vytápění obsahuje. na použití korekcí a výpočtových metod je dále dle vyhlášky navázán test +/- 40% měrné spotřeby tepla na m2, kterého se dané SVJ také domáhá. Můžete nám pomoci rozhodnout náš spor?
Dobrý den, rozúčtování bych dělal na základě kalorimetru v jednotlivých objektech.
Hlavní problémy a nejasnosti rozúčtování vznikají právě jako důsledek používání opravných součinitelů na počet ochlazovaných stěn místnosti a její orientaci k světovým stranám. To ostatně uznává i autor metodického pokynu v poslední části odst. (4) § 4, který se týká maximální povolené odchylky od celkových měrných nákladů ± 40 %.

Příčinou neúměrných rozdílů může být nejenom stav objektu, stav a funkce otopné soustavy, kvalita regulace parametrů teplonosné látky, funkčnost a nastavení termostatických ventilů, ale rovněž nesprávná volba korekčních činitelů a v neposlední řadě i chování uživatelů bytů, např. nadměrné větrání, sušení prádla apod.

V předposledním odstavci § 4 odst. (4) metodický pokyn praví, že "...každý uživatel bytu je povinen odebírat službu (rozuměj dodávku tepla do bytu) řádně, tj. v daném případě tak, aby nedošlo k poruše tepelné stability domu. Vnitřní minimální teplota se v praxi pohybuje na úrovni 16 až 18 °C. Proto by maximální odchylka -40 % měla být akceptována pouze v nezbytných a odůvodněných případech, např. u neobsazených bytů či nebytových prostorů."

tj. odchylka větší než 40% by neměla moc nastat a tady bych zjišťoval příčinu proč k tomu dochází - je kalorimetr v pořádku atp.? je na dohodě SVJ zda tuto odchylku počítat z náměru domu či celého SVJ