Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.6.15 / dotaz č. 58160
Dobrý den,
plánujeme na starém rodinném domě měnit kotel na uhlí za kotel na biomasu a uhlí s dávkovačem a také dělat novou střechu a chtěla bych vědět zda dosáhneme na dotace. Nevím jestli se mi vyplatí žádat o dotace na oboje. Nevím jaké jsou ceny projektů a jestli se liší cena projektu pouze na kotel a cena na kotel i střechu? Vím, že na střechu musím mít energetický štítek a ještě spočítanou energetickou náročnost a úsporu při výměně střechy, ale nevím zda výměna střechy na domě splní 20% úspory, když je vyměněna již většina oken za plastová asi 10 let, fasádu zateplovat nechceme. Střecha je sedlová velká cca 320m2. . Jak tedy postupovat? Děkuji za informaci.
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.

Dotace Nová zelená úsporám je (ve vašem případě) zaměřena na:
"A. Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů - dotace na zateplení obálky budovy - výměnou oken a dveří, zateplením obvodových stěn, střechy, stropu, podlahy
C. Efektivní využití zdrojů energie - dotace na výměnu neekologického zdroje tepla (spalující například uhlí, koks, uhelné brikety nebo mazut) za efektivní ekologicky šetrné zdroje (například kotel na biomasu, tepelné čerpadlo nebo plynový kondenzační kotel)."

Pro podání žádosti o dotaci NZÚ na výměnu stávajícího zdroje tepla (zařazeno do podoblasti dotace C.1) je nutné žádat současně s tím i o dotaci na zateplení části obálky budovy (zařazeno do podoblasti dotace A). Ve vašem případě by se jednalo o zateplení stropní konstrukce nad 1NP, pokud i nadále nechcete využívat půdní prostor za účelem bydlení (dotace je poskytována pouze na zateplovanou obálku budovy vytápěné části). Výměna střešní krytiny včetně laťování nespadá do dotace NZÚ.
Plánované zateplení střešní (potažmo stropní) konstrukce by dosáhlo max. na dotaci v podoblasti podpory A.0 (splnění požadavků oblasti A.0 je však nutné posoudit v závislosti na tvarovém a materiálovém uspořádání objektu).

V druhém kvartálu tohoto roku bude obnovena kotlíková dotace, kde je možné žádat o dotaci na výměnu stávajícího, neekologického kotle za nový, ekologický.
"Evropská komise jako poskytovatel prostředků podmiňuje tyto dotace požadavkem dotovat pouze kotle 5. emisní třídy. Není však explicitně řečeno, o jaká paliva se bude jednat. K vypisování prvních výzev by mělo dojít ke konci druhého kvartálu roku 2015.
Program by měl být administrativně méně náročný nežli Zelená úsporám, ovšem s nižšími maximálními částkami, které bude možno na realizaci konkrétních opatření získat."

Doporučujeme zvážit rozsah plánovaných úprav střešní konstrukce. Na základě rozsahu prací se rozhodnout, jaká podpora by ve vašem případě přicházela v úvahu.

S pozdravem
Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk