Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.6.15 / dotaz č. 58204
Dobrý den,chtěl bych zateplit rodiný dům fasádní vatou + celoplošně obložit klinker pásky a nevím jakou tloušťku izolace.Dům je z ytongu 375mm 4+1 6 let starý.Kalkulačky zateplení vypočítají pokaždé jinou sílu.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
tloušťka tepelné izolace pro zateplení fasády není pro všechny domy univerzální. Záleží na mnoha parametrech, jakou tloušťku izolace zvolit. Technickmi kritéri jsou bezproblémová funkce stěny, dosažení dostatečných povrchových teplot stěny v inetriéru, součinitel prostupu tepla stěny a riziko kondenzace vodní páry v konstrukci.
Na druhé straně je také hledisko ekonomické, kde záleží na ceně energie, kterou dům vytápíte a na investici do zateplení.

Obecně lze doporučit, aby zateplená konstrukce splňovala alespoň doporučenou hodnotu součinitele prostupu tepla dle norny ČSN 730450-2. Pro obvodovou stěnu je tato hodnota 0,25 W/m2K. U stěny z Ytongu 375 mm dosáhnete tohoto poarametru už s 60 mm tepelné izolace. Vzhledem k investičním nákladům bych ale doporučoval volit tloušťku vyšší, alespoň 100 - 160 mm.

Z ekonomického hlediska ale bude návratnost zateplení pravděpodobně dlouhá, jelikož i stěna bez zateplení má poměrně dobré tepelně-izolační vlastnosti.

Pro zateplení by se v současné době nabízela možnost čerpání dotace z programu Nová zelená úsporám. Podporovány jsou ale pouze objekty, které byly schávely k užívání před 1. 7. 2007, což Váš dům podle popisu bohužel nesplňuje.

Pokud byste měl zájem o podrobnější analýzu přínosů zateplení, navštivte některou z bezplatných poraden EKIS https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

S pozdravem
Jan Antonín



Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk