Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.6.15 / dotaz č. 58216
Dobrý den,
provádíme na základě stavebního povolení rekonstrukci pětipodlažního bytového domu z dvacátých let minulého století v památkové zóně Praha 2. Rekonstrukce spočívá v opravě uliční fasády, opravě a zateplení dvorní fasády, provedení nové konstrukce krovu a nového střešního pláště. Dvorní fasáda je zateplena tepelnou izolací Rockwool Fasrock tl. 100 mm, střešní konstrukce minerální izolací Rockwool Airrock LD tl. 160 mm. Střešní okna jsou typová od firmy Velux, se součinitelem prostupu tepla UW = 1,0 W/m2K. Výše uvedené práce budou dokončeny v 06. 2015. Součástí stavebního povolení je výstavba bytové jednotky v nově upraveném půdním prostoru, která ale bude z finančních důvodů odložena na příští rok a stavba nabude letos kolaudována.
Moje dotazy zní:
1) Je možné žádat o dotaci z programu NZÚ na zateplení dvorní fasády a střešní konstrukce v průběhu výstavby?
2) Pokud ano, je možné žádat o dotaci z programu NZÚ v případě, že stavební práce budou řádně dokončen a předány, ale z důvodu odložení výstavby bytové jednotky nebude provedena kolaudace?
Doplňující informace: okna ve zbývající části domu byla vyměněna v roce 2012. V uliční fasádě jsou osazena dřevěná okna z lepených profilů se součinitelem prostupu UW = 1,2 W/m2K. Ve dvorní fasádě jsou osazena okna plastová se součinitelem prostupu UW = 1,2 W/m2K. V domě byla před cca 10 lety postavena nová plynová kotelna.

Děkuji za odpověď
1. Žádost o podporu se podává před zahájením, v průběhu nebo po ukončení realizace podporovaných opatření, nebrání-li tomu právní předpisy (např. pravidla veřejné podpory).

V případě žádostí podaných před zahájením realizace nebo v jejím průběhu je termín pro doložení dokumentů vyžadovaných pro vydání Registrace a rozhodnutí nebo Registrace a stanovení výdajů stanoven následovně (nestanoví-li Výzva k podávání žádostí jinak): a) 18 měsíců v oblasti podpory A.

Za způsobilé jsou považovány pouze výdaje za dodávky nebo služby prokazatelně zahájené a provedené po rozhodném datu:

· 1. 2014 - platí pro podprogram rodinné domy, v podoblasti A.0 je rozhodným datem 1. 1. 2015
· 1. 2015 - platí pro podprogram bytové domy

2. Oprávněnost žádosti z hlediska úspor energie je daná nejen tepelně-technickými parametry izolantu, stávajícími konstrukcemi, ale i plochami obálky budovy a způsobem vytápění. Příslušný energetický specialista proto musí provést výpočet a stanovit úsporu energie. Na základě výpočtu zjistíte, zda splňujete požadavky na jeden ze stupňů podpory. Použité výrobky a technologie zároveň musí splnit požadavky SFŽP. Vlastnosti výrobků a materiálů musí být prokázány certifikáty obsahujícími potřebné údaje s uvedením technických norem, dle kterých byly tyto hodnoty stanoveny nebo změřeny. Pokud certifikáty tyto hodnoty neobsahují, je nutno dodat i příslušné části protokolů o zkouškách výrobků vystavené nezávislou akreditovanou zkušebnou. Tyto dokumenty se předkládají v prosté kopii nebo originále.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven tisk