Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.6.15 / dotaz č. 58243
Vážený pane Tokare,

dovoluji si Vás jako člena střediska Ekis požádat o radu stran zateplení domu s ohledem na zvážení podání žádosti o dotaci v programu Nová zelená úsporám.
Chtěli bychom zateplit vytápěné části rodinného domu, asi 200 let starého, zpola roubeného, zpola zděného. Jelikož dodatečné izolování roubené části domu i zděné, avšak vlhké části domu je problematické, chtěli bychom správně zvolit projekční kancelář. Mohl byste nám, prosím, dát tip na některé firmy, které se projektováním dřevostaveb zabývají, či dát radu, dle jakého klíče při výběru projektanta postupovat?
S tím souvisí i otázka, jaká u srovnatelných domů bývá pravděpodobnost úspěšného dosažení nároku na dotaci v programu Nová zelená úsporám.
Je možné si s Vámi domluvit telefonickou schůzku?

S pozdravem
Dobrý den,
děkujeme za využití služby i-EKIS a váš dotaz.
Program Nová Zelená úsporám je aktuální, v současné době je možné podat žádost o dotaci. Dosažení nároku na dotaci bych rozdělil na nutnost splnění právně - administratvních požadavků (objekt v katastru zapsaný jako RD, formální náležitosti a obsah podané žádosti atd...) a dále požadavků energeticko-technických, kde se bude jednat o dosažení určité míry energetického zhodnocení objektu a z toho se odvíjející výše investice, dotace atd. Obecně platí, že je vhodné provést nejprve energetický model stavby (který musí vycházet z projektové dokumentace původního stavu domu, pokud není k dispozici tak se musí objekt zaměřit a zakreslit). Na základě energetického modelu stavby je možné provádět návrhy možných řešení zateplení atd. Pokud se u objektu projevují vlhkostní problémy, je samozřejmě nutné provést podrobné posouzení příčin vlhnutí a návrh opatření s tím související. Posouzení příčin vlhnutí je nutné provést osobním průzkumem stavby - specialisty na tuto problematiku. Dovoluji si Vám navrhnout nezávaznou schůzku na místě stavby, kde bychom si řekli možnosti dalšího postupu.
S pozdravem
J. TOKAR
775 70 70 15
Odpovídá:  Ing. Jiří Tokar* - EKIS Česká Lípa tisk