Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.6.15 / dotaz č. 58357
Chtěli bychom zjistit, zda naše SVJ v Praze 3 "dosáhne" na dotaci na rekonstrukci ploché střechy s novou navrženou tepelnou izolací, případně jaká další opatření bude nutné učinit pro získání dotace. Máme k dispozici energetický audit, průkaz energetické náročnosti budovy a realizační projektovou dokumentaci na opravu a zateplení ploché střechy a teras od ATELIER DEK.
Na koho se máme obrátit?
Dobrý den,
při žádosti o dotaci Váš bytový dům splňuje první podmínku, nalézá se na území města Prahy. Dále je potřeba snížit potřebu tepla na vytápění minimálně o 20% (dotace A.0. - dílčí opatření). V případě zateplení střechy je snížení potřeby tepla na vytápění spíše nepravděpodobné a bude potřeba zrealizovat ještě nějaké opatření ke snížení energetické náročnosti. V některých případech může zateplení střechy stačit - např. u nízkých, řadových domů, kde střecha tvoří podstatnou část obálky budovy a zároveň je střecha poslední nezateplenou konstrukcí. Toto lze ale stanovit až na základě výpočtu.
K žádosti o dotaci potřebujete mít zpracovaný odborný posudek. Ten se skládá z projektové dokumentace a energetického hodnocení. Projektová dokumentace pro NZÚ má určitá specifika, Váš projekt zřejmě nepůjde použít bez úprav. Stejně tak energetické hodnocení pro NZÚ je poněkud odlišné od PENB či energetického auditu. Dokumenty, které však máte mohou být velmi dobrým podkladem pro odborného posudku pro NZÚ a určitě budou mít velký vliv na snížení ceny za odborný posudek.
Dokumenty pro NZÚ můžete poptat zde: http://atelier-dek.cz/dotace/nabizime. Do poznámky určitě napište, že máte již projekt, PENB a energetický audit od Atelieru DEK.
S pozdravem
Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk