Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.6.15 / dotaz č. 58361
Dobrý den,

reaguji na dotaz č. 57900 a níže zasílám popis domu:
Rodinný dům z roku 1981, 3 podlaží: 1 podlaží sklep s garáží, 2 podlaží obytné (3+1 cca 80 m2), 3 podlaží částečně obytná půda/podkroví (1/2 otevřená, tzn. viditelné bednění střechy, 1/2 zateplená - 2 pokoje s vytápěním, skelná vata tl. 10 cm, sádrokarton). Okna původní špaletová/dřevěná (pravděpodobně jednokomorová), ostatní výplně také původní. Vytápění plynové. Jiné stavební úpravy neprovedeny.
Dobrý den,
z Vašeho dotazu není patrné, zda máte konkrétní představu o stavebních úpravách, které byste chtěli na domě provést. Dle popisu Vašeho objektu rozepíši možnosti, které máte na výběr. Nabízí se:
1)výměna okenních a dveřních výplní
2) zateplení fasády (z popisu domu usuzuji, že fasáda není zateplena)
3) zateplení stropu v suterénu
4) zlepšení zateplení obytného podkroví a konstrukcí přilehlých k nevytápěné půdě.

Lze v oblasti podpory A zkombinovat i úpravu více konstrukcí současně. Podle výše úspory potřeby energie na vytápění po realizaci opatření se určuje, do které oblasti podpory A se dům zatřídí. V oblasti A.0 je nutné dosáhnout alespoň 20% snížení potřeby energie na vytápění, v oblasti A.1 se jedná o 40%. Výše dotace se odvíjí od metrů čtverečních upravovaných konstrukcí, ceny za m2 se různí pro jednotlivé konstrukce, ale jejich výše je shodná v A.0 i A.1 (podpora na okna - 2100Kč/m2, zateplení obvodových stěn - 500 Kč/m2). Další konstrukce jsou uvedeny v Závazných pokynech pro žadatele, které jsou ke stažení na stránce www.nzu.cz.

K nejvýraznějším tepelným ztrátám dochází konstrukcemi, které jsou ve styku s venkovním vzduchem, tedy je nejlépe se zaměřit na okna a fasádu.
Jako vhodné řešení se nabízí výměna původních oken a zateplení fasády. Provedení pouze jednoho opatření by zřejmě nevedlo k úspoře 20%, proto se nabízí tyto dvě možnosti zkombinovat a téměř jistě by to stačilo na dosažení dotace A.0. V NZU 2015 je možné podat jednu žádost na více měněných či zateplovaných konstrukcí dohromady.

Uvažovat pouze o lepším zateplení podkroví nebo zateplení stropu suterénu není na místě, na dotaci byste nesplnili podmínky. Zateplení těchto konstrukcí bych brala jako doplňkové v případě, že byste měla zájem o vyšší kategorii podpory (např A.1, ale cenová dotace tam je stejná jako v A.0) a bylo nutno kvůli hodnotícím parametrům NZU ještě zateplit některé konstrukce.

K žádosti o dotaci potřebujete mít zpracovaný odborný posudek - projektovou dokumentaci a energetické hodnocení. Na zpracování posudku lze také čerpat dotaci. Obě služby můžete poptat třeba zde:
http://atelier-dek.cz/dotace/nabizime

S pozdravem Ing. Veronika Škodová

Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk