Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.6.15 / dotaz č. 58521
Dobrý den, budeme stavět nový rodinný dům, jsme již rozhodnuti pro pálené cihly Porotherm (přesný typ cihel ještě není vybrán).
1) Zvažujeme, zda je lepší zateplit či ne? Jaké plusy a mínusy mají každá z variant?
2) Pokud budeme zateplovat, má použití broušených cihel na celoplošnou tenkovrstvou maltu stále své opodstatnění? Či budou dostačující levnější cihly nebroušené?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za dotaz.
Při výběru materiálu pro vnější ochlazovanou stěnu domu je rozhodující, jak úsporný dům budete chtít postavit. Norma ČSN 730540 Tepelná ochrana budov-část 2 požadavky, stanovuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla U pro vnější stěnu (požadovanou 0,30; doporučenou 0,25-0,20 a doporučenou pro pasivní dům 0,18-0,12 W/m2K). Čím menší je hodnota U, tím lépe pro úsporu energie. Předpokládám, že budete chtít překročit hodnotu doporučenou, to znamená dosáhnout na cca U=0,20-0,15 W/m2K. Těchto hodnot je pak možno dosáhnout více variantami. Cihly Porotherm plněné vatou splňují tyto hodnoty bez vnějšího zateplení (Porotherm 50 T Profi U = 0,14 W/(m2K); Porotherm 44 T Profi U = 0,16; Porotherm 38 T Profi U = 0,19; Porotherm 30 T Profi U = 0,22 W/(m2K). Pokud použijete broušenou nevyplňovanou tvárnici Porotherm 30 Profi zděnou na maltu pro tenké spáry (U=0,50), budete muset pro dosažení stejných hodnot přidat izolant tl. 120-140 mm. U broušené tvárnice na tenkou spáru Porotherm 36,5 Profi (U=0,34) už bude stačit izolant tl. 100-120 mm. Obecně se dá říci, že tenčí, statikem posouzená stěna se zateplením vychází cenově o něco lépe než jednovrstvé zdivo se stejnými tepelně izolačními vlastnostmi. Je to vidět i na porovnání cen: Porotherm 30 Profi má cenu pro hrubé zdivo bez omítek - 933 Kč/m2 a Porotherm 50 T Profi - 2745 Kč/m2. Zateplené zdivo překryje řadu tepelných mostů a zvětšením tloušťky izolantu se zlepšují tepelné vlastnosti stěny, zatímco cena už tolik neroste, ostatní položky zůstávají stejné. Zateplená stěna je většinou i tenčí než nezateplená se stejnými vlastnostmi (úspora místa ve stísněných poměrech). Výhodou nezateplovaného zdiva je, že se většinou dá provést svépomocí. Při použití broušených cihel je menší spotřeba malty a postup prací je rychlejší a tím se šetří náklady, spotřebuje se následně i méně omítky. U broušených cihel lze použít na zdění pěnu a postup je ještě efektivnější. Volba je na vás a vašem projektantovi, který musí přiložit i průkaz energetické náročnosti nové budovy. V úvodu nastavené požadavky splní i broušená tvárnice Porotherm 50 EKO+ Profi; U=0,19 W/(m2K) s tenkou spárou, bez vnitřního vyplnění vatou a bez vnějšího zateplení.

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovic
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk