Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.6.15 / dotaz č. 58559
Dobrý den.
Prosím o radu jak postupovat. Syn bydlí v činžovním domě se 3 byty. Každý byt v jednom podlaží. Jím pronajatý byt se nachází uprostřed. Každý z bytů je napojen na dálkové topení, přívody a měření jsou samostatné. Pouze synův byt je plně obýván horní a spodní patří majiteli. Horní byt není obýván vůbec, spodní jen částečně, téměř bez vytápění.
Z jejich bytu dochází proto k prostupu tepla do horního bytu a naopak podlaha je ochlazována nevytápěným spodním bytem. Mají nárok na snížení platby za vytápění z důvodu prostupu tepla do vlastníkem neobývaných částí domu?
Majitelky domu tvrdí, že jsou soukromé osoby a vyhlášky o teple se na ně nevztahují. Já sama se pracovně výpočtem tepla pro dodávky do bytů zabývám, ale s jedná se o družstva, SVJ a nebo městské byty. S takovýmto případem nemám zkušenosti.
Děkuji za odpověď.
Vážená paní,

při rozúčtování nákladů na teplo mohou nastat dva případy:

1/ Všichni nájemci se dohodnou na nějakém postupu, třeba tak, že teplo se bude účtovat podle náměru jednotlivých kalorimetrů. Je potřeba souhlas všech nájemců, nikoli většiny.

2/ Nájemci se nedohodnou, v tom případě se náklady na teplo rozúčtují podle vyhl. č. 372/2001 Sb.

Výše uvedené vychází se zákona č. 67/2013 Sb., jehož §6 stanoví:

(1) Náklady na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody se rozúčtují na základě ujednání poskytovatele služeb se VŠEMI nájemci v domě, u družstevních bytů na základě ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva, u společenství ujednáním VŠECH vlastníků jednotek. Změna způsobu rozúčtování nákladů na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody je možná vždy až po uplynutí zúčtovacího období.
(2) Nedojde-li k ujednání, rozúčtují se náklady uvedené v odstavci 1 podle právního předpisu, kterým se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii pro vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele. Tím je míněna Vyhláška č. 372/2001 Sb., podle níž se náklady na teplo účtují podle podlahové plochy (základní složka ve výši 40 % celkových nákladů) a podle náměru indikátorů (60 % celk. spotřeby).

Může nastat speciální případ, a to když jsou kalorimetry v bytech vedeny jako fakturační měřidla. V tom případě by ale měli jednotliví nájemníci vlastní smlouvu s dodavatelem tepla a rozúčtování tepla by se neprovádělo.

Přejeme hodně úspěchů!
F. Macholda, K. Srdečný

Děkuji za odpověď. To co uvádíte úplně neřeší můj případ. Jde o to, že měřídla jsou fakturační. Z toho by mohla vyplývat, že není žádný problém. jde o to, že v průběhu trvání nájmu došlo k vyklizení bytů nad a pod naším bytem. Na jejich lměřidlech tudíž není žádný náměr, naopak u našeho bytu se množství odebraného tepla zvýšilo. Prakticky vytápíme byty nad námi i pod námi. Je toto nějak řešitelné?
Děkuji

Vážená paní,
pokud jsou měřidla tepla pro byty fakturační, není možné nárokovat nějakou slevu. Je to obdobné, jako kdyby každý byt měl vlastní plynový kotel - taky se platí za spotřebovaný plyn, bez ohledu na to jak se topí v okolních bytech. To je zcela běžná situace.
Zvýšenou spotřebu tepla lze zohlednit třeba ve snížení nájmu, je to ale věc dohody s majitelem domu, není to nárokové.
Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk