Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.6.15 / dotaz č. 58614
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda máme nárok na dotaci v případě, že chceme vyměnit kotel Viadrus Herkules U24,4čl., který splňuje emisní podmínky třídy 3, za automatický kotel vyšší třídy.
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.
Máte-li na mysli dotaci z programu Nová zelená úsporám 2015 (NZÚ), tak v podoblasti C.1 a C.2 tohoto programu je podporována výměna původních hlavních zdrojů tepla na vytápění na tuhá fosilní paliva nedosahujících parametrů pro 3. emisní třídu a zdrojů na vyjmenovaná kapalná fosilní paliva za efektivní, ekologicky šetrné zdroje. Dále pak je podporována výměna elektrického vytápění používaného jako hlavní zdroj tepla na vytápění za systém s tepelným čerpadlem. Podoblast C.1 je spojena s podmínkou žádat současně o podporu v oblasti A (zateplení rodinného domu). Podoblast C.2 je spojena s podmínkou, aby roční spotřeba tepla na vytápění nepřesáhla 150 kWh/m2rok (starší, energeticky náročné nezateplené rodinné domy na tuto dotaci nedosáhnou). Hodnotu 150 kWh/m2rok je nutno doložit výpočtem (str. 8 a 9 na přiložených webových stránkách).
Z uvedeného je patrné, že dotace se vztahuje pouze na výměnu neekologického kotle 1. a 2. emisní třídy za ekologicky šetrný zdroj. Proto není v programu NZÚ možno vyměnit kotel na uhlí za kotel, který je opět na uhlí, byť vyšší třídy a automatický. Nový zdroj musí být na biomasu (dřevo atd.), plynový kotel kondenzační nebo tepelné čerpadlo (str. 11 na přiložených webových stránkách).
Podobné podmínky měly i tzv. kotlíkové dotace jednotlivých krajů, které spolu se státním fondem životního prostředí odstraňují neekologické kotle. V některých krajích podporovaly tyto dotace i nové automatické kotle na spalování uhlí 4. emisní třídy.
V roce 2015 se počítá s vytvořením komplexního dotačního programu v rámci OPŽP pro celou ČR, který by měl poskytovat obdobné podmínky jako krajské kotlíkové dotace - Prioritní osa 2: Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech; Snížení emisí z lokálního vytápění domácností.
Typy podporovaných projektů: například výměna kotle na pevná paliva za nový kotel na pevná paliva. Vyhlášení výzvy v tomto programu je očekáváno v polovině roku 2015. Přesné podmínky až po vyhlášení programu.
Kotle 3. emisní třídy bude možno, dle Zákona o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb. (§ 41, odst. 16), používat i po 1. září roku 2022, kdy by měly být kotle 1. a 2. emisní třídy odstaveny.

http://www.novazelenausporam.cz/file/431/zavazne-pokyny-pro-zadatele-rd_2_vyzva_-v-2.pdf

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovic