Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.6.15 / dotaz č. 58700
Dobrý den,
zajímám se o zkoušky na energetického specialistu. Procházím si vzorové otázky ke zkouškám a vypracovávám si na ně odpovědi. Některé otázky mi ale přijdou velmi nejasné. Věřím, že Vám prostřednictvích této poradny mohu zaslat nějaký energetický dotaz.
Jedna z otázek zní: U obvodových konstrukcí se vzduchovými dutinami se hodnotí:
a)pouze vliv uzavřených vzduchových dutin
b)vzduchové dutiny se zanedbávají
c)hodnotí se pouze otevřené (větrané) vzduchové dutiny
Neznali byste odpověď na tuto otázku?
Děkuji


Dobrý den,
v otázce není, co se hodnotí a z jakého hlediska. Můžeme jen předvídat, co tazatel myslel. Když stanovuji například součinitel prostupu tepla nebo vnitřní povrchovou teplotu, pak uvažujeme pouze s vlivem uzavřených dutin - nemohu je zanedbat, je na to metodika stanovení tepelné vodivosti. Větrané vzduchové vrstvy se naopak neuvažují. Berou se jako venkovní vzduch. Součinitel prostupu tepla i vnitřní povrchová teplota se řeší jen pro konstrukci mezi interiérem a vzduchovou vrstvou. Pokud mám ale skladbu hodnotit z hlediska maximální vlhkosti ve větrané vzduchové vrstvě, což je také závazný požadavek normy (maximálně 90% vlhkost), tak se hodnotí samozřejmě jen větrané vzduchové vrstvy. Tak nevím, co tazatel myslel.
Osobně bych vyloučil odpověď b). Jedná o otázku ke zkoušku na energetického specialistu, čekal bych, že otázky připravoval někdo se zkušeností s energetikou. Energetickým požadavkem na skladbu je součinitel prostupu tepla ne sledování maximální vlhkosti ve vzduchové vrstvě. U hodnocení součinitele prostupu tepla se uvažují uzavřené vzduchové dutiny. Pak si myslím, že je odpověď a) správná.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk