Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.6.15 / dotaz č. 58805
Dobrý den,
budu realizovat rekonstrukci/stavbu RD-jedná se o změnu stávající stavby.
Je to dům z roku cca 1908 pyl postaven z cihel a z části i z opuky. Topení bylo kamny na tuhá paliva, okna špaletová. Tento dům bude zbořen vystavěn nový se stejnými parametry. Chtěla bych předběžně posoudit, zda dosáhnu na dotaci nová zelená úsporám, případně jaká další opatření provést pro její získání. Mohu poskytnout veškerou technickou dokumentaci (projekt domu, energetický štítek, foto stávajícího domu..) V novém domě bude tepelné čerpadlo vzduch voda, nová okna, dveře, zateplení fasády ...atd. V případě doplňujících dotazů mě neváhejte kontaktovat. Velice děkuji.
Dobrý den,
Váš případ je velmi specifický a nelze s určitostí říci, jak bude na Váš případ Státní fond životního prostředí nahlížet. Určitě by bylo dobré nejdříve se dojít domluvit na krajské pracoviště SFŽP, které by Vaši žádost řešilo. Zde je odkaz na krajská pracoviště SFŽP:
http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/2-vyzva-rodinne-domy/krajska-pracoviste/

Jsou dva způsoby, jak je možno Váš případ posuzovat z hlediska podmínek NZU:
1) dům brát jako novostavbu, oblast dotace B
2) dům brát jako realizaci dílčích opatření pro snížení energetické náročnosti stávajících rodinných domů, oblast dotace A + výměna zdroje tepla, oblast doatce C

1) Pokud bude celý dům zbořen a vystavěn nový (i když stejného tvaru), zřejmě bude brán z pohledu NZU jako novostavba a poté byste mohla čerpat dotaci v oblasti B - výstavba rodinných domů. Pro splnění podmínek NZU při žádosti o dotaci je důležité, aby už při návrhu nových konstrukcí domu a TZB projektant počítal s tím, že dům musí splnit měrnou roční potřebu tepla na vytápění do 20 KWh/m2rok pro oblast B.1 (popř. 15 KWh/m2rok pro oblast B.2). V této dotační oblasti je stanovena také podmínka, že dům musí mít instalovaný systém nuceného větrání.

2) Pokud by se zbourala pouze část a zůstaly např. některé stěny, byla by možnost žádat o dotaci z kategorie A (zateplování konstrukcí) a C (výměna zdroje tepla).

Když budete znát stanovisko SFŽP, můžete nás znovu kontaktovat a rádi Vám poradíme už pro Vaši konkrétní situaci.

S pozdravem Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk