Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.6.15 / dotaz č. 58976
Dobrý den,

chtěl bych pod balkonem vybudovat novou obytnou místnnost a tudíž ho potřebuji zateplit zevnitř, skladba od interiéru je SDK, parozábrana, minerální vlákna 200mm, vzduchová mezera 50mm, do které přivedu exteriérový vzduch a nad mezerou bude stávající konstrukce balkonu. Bude to takto fungovat?
Dobrý den,

rozumím, že toto řešení je prostorově nejlepší, ale má mnoho úskalí, které si jistě uvědomujete
- riziko zatékání do nové skladby zateplení (do interiéru) starým balkonem
- významný tepelný most v místě ukončení tepelné izolace pod stropem (chlad a plísně se mohou objevit na rozhraní vnitřní zateplení a stávající stěna)
- skladba je dosti náchylná na realizaci - netěsná parozábrana a kondenzát bude nad tepelnou izolací
Standardně doporučujeme řešení pomocí pěnoskla společně s řešením navazujícíh detailů. Lze to nahradit i kontaktním zateplovacím systémem s parotěsnící vrstvou, kde nehrozí takové riziko chyby při realizaci (např. samolepící asfaltový pás na tuhém podkladu a systémově ukončen na navazujících kcích)+řešení tepelných mostů, což většinou vyústí v přetažení vnitřního zateplení na stěny. Nejlepší řešení by bylo provést samostatnou střechu pod balkonem, například pomocí PIR izolací kvůli menší tloušťce skladby. Vámi popsané řešení bez podrobnějších propočtů nedoporučuji.

S pozdravem

Ing. Pavel Štajnrt
Odpovídá:  Ing. Pavel Štajnrt* - EKIS Bystřice pod Hostýnem DEK tisk