Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.7.15 / dotaz č. 59306
Dobrý den,
chtěl jsem se prosím zeptat na pár věcí ohledně zateplování. Chci zateplovat rodinný dům od základu a potřeboval bych vědět na koho bych se měl obrátit, aby mi řekl jaký materiál, jak silný, aby vše splnilo ten nejlepší účel atd. či, jestli provede nějaké měření. Tak jestli mi můžete někoho doporučit, popřípadě zda víte, kolem kolika peněz se vypracování takového projektu pohybuje. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.
Neznám bohužel stáří ani stav vašeho domu, tak jen obecněji. Jestliže plánujete kompletní zateplení (stěny, strop, podlaha, okna) bylo by dobré mít dokumentaci (plány domu nebo alespoň pasport) odpovídající současné situaci. To znamená mít nejen skutečné rozměry, ale znát i skladbu výše jmenovaných konstrukcí (materiály ze kterých byly postaveny), aby bylo možno správně navrhnout tloušťku jejich zateplení a vypočítat potřebu tepla na vytápění.
Z hlediska zateplení by se ve vašem případě zřejmě jednalo o větší změnu dokončené budovy (upravuje se více než 1/4 plochy konstrukcí) dle § 7, bod b, zákon 406/2000 Sb. v posledním znění (viz nabídka zákonů na konci textu). Bude tedy třeba zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy PENB (zpracuje energetický specialista - seznam energ. specialistů najdete na stránkách MPO), který vám a projektantovi dá informaci, jak bude která konstrukce zateplena, aby splňovala normy. Projektant pak úpravy zakreslí do projektu zateplení. Autorizovaného projektanta, dle vašeho bydliště, lze najít na stránkách komory inženýrů a techniků - ČKAIT (odkaz dole).
Cenu si dohodněte s projektantem. Záleží na velikosti RD, nutnosti doměřit chybějící nebo neúplnou dokumentaci. K ceně je nutno přičíst i částku za PENB (cca 3-7 tis.Kč). Na příslušném stavebním úřadě se informujte, zda stačí oznámení údržby objektu, ohlášení nebo povolení stavby (pokud by třeba zateplení zasahovalo do ulice nebo bylo potřeba souhlas souseda).
Druhou možností je využít dotaci Nová zelená úsporám (bude nejspíše pokračovat i příští rok). Zde je rovněž potřeba mít výkresovou dokumentaci od projektanta a posudek od energetického specialisty (dohromady se to jmenuje odborný posudek), ale je to částečně dotováno (max.25 000 Kč, max. 15% z dotace na opatření). To hlavní je však dotace na opatření spojená s úsporou energie. Dotaci lze získat nejen na výměnu oken a zateplení fasády ale i na výměnu neekologického kotle (např. na uhlí) za ekologický zdroj vytápění (kotel na dřevo, pelety, tepelné čerpadlo) a nebo solární kolektory (viz webové stránky dole – Pokyny pro žadatele RD).
Doporučuji vzít dokumentaci a po objednání navštívit některou poradnu EKIS osobně (viz kontakty dole) a vše podrobněji projednat s poradci. Porady jsou bezplatné (pondělky a středy odpoledne).

http://www.ckait.cz/autorizovane-osoby
http://www.novazelenausporam.cz/file/431/zavazne-pokyny-pro-zadatele-rd_2_vyzva_-v-2.pdf

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice


5032 EKIS České Budějovice Energy Centre

Energy Centre České Budějovice, o.s.
Adresa: Nám. Přemysla Otakara II 87/25 (1.p.); České Budějovice; 37001 (Jihočeský kraj)
Kontakt: tel: 387312580, mobil: 773512580, e-mail poradny: eccb@eccb.cz


5063 EKIS Český Krumlov

Energy Consulting Service
Adresa: Tovární 197 (1.p.); Český Krumlov; 38101 (Jihočeský kraj)
Kontakt: tel: 603320822, mobil: 774400922, e-mail poradny: ekis@ecservice.cz