Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.7.15 / dotaz č. 59328
Je možné na dané opatření pro NZÚ dostat dotaci ? Provedení pouze fasády 120 mm bílého EPS. Šikmá střecha zateplena, obvodové zdivo 1NP-cihla plná 450mm, obvodové zdivo 2NP-Ytong 300mm, okna nahoře 3 roky staré plasty, dole původní dřevěné. Kdyžtak by se ty dřevěné vyměnili.
Dobrý den.
Ve Vašem případě by se nechalo uvažovat o dotační oblasti A.0 nebo A.1. Pro dosažení na dotaci v programu NZU je nutné splnění těchto podmínek:
A.0 - realizací opatření (zateplením) dojde ke snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 20%
- součiniteul prostupu tepla U zateplované kce musí být nižší než 0,9xUrec,20 (0,9x0,25=0,225 W/(m2.K))
A.1 - realizací opatření (zateplením) dojde ke snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 40%
- součiniteul prostupu tepla U zateplované kce musí splnit požadavek U=0,3 W/(m2.K)
- měrná roční potřeba tepla na vytápění méně než 90 kWh/m2 za rok nebo průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy menší než 0,95 Uem,r

Obvodové stěny 1NP jsou postaveny z cihel plných, tl. 450 mm, se zateplením 12 cm tepelné izolace vyjde součinitel prostupu tepla přibližně U=0,29. Pro obvodové stěny z Ytongu tl. 300 mm+tepelná izolace 12 cm vyjde cca U=0,226 (čím nižší je hodnota U, tím jsou nižší tepelné ztráty přes konstrukci). Obě hodnoty jsou vyšší než U=0,225 a nespňují podmínky pro dotaci v A.0. Tloušťka tepelné izolace 12 cm je příliš malá pro splnění podmínek pro dotační oblast A.0.
Dále se zaměříme na to, zda můžete splnit podmínky pro oblast A.1. V této oblasti by již měl odpadnout problém s tloušťkou zateplení 12 cm. Jak píši výše, je potřeba splnit hodnotu U=0,3. Dle uvedených předběžných výpočtů výše je tato podmínka splněna.

Snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 40% je zřejmě splnitelné. Píšete, že šikmá střecha je zateplena. Čím lepší je provedené zateplení střechy, tím dochází k větším tepelným ztrátám stěnami a zateplení obvodových stěn přináší vyšší úsporu potřeby tepla na vytápění. Je dobré, že uvažujete i s případnou výměnou starých dřevěných oken v prvním patře. Při přesných výpočtech se může stát, že např. chybí 1% úspory potřeby tepla na vytápění a pak je dobré mít v záloze připravené opatření, které by ještě dalo realizovat. Poslední podmínkou je splnění měrné roční potřeby tepla na vytápění nebo průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy. U domu se zateplenými obvodovými stěnami a střechou by neměl být problém dosáhnout měrné roční potřeby tepla na vytápění pod 90 kWh/m2.

S pozdravem
Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk