Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.7.15 / dotaz č. 59558
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda jsou nové informace ohledně kotlíkové dotace pro rok 2015? Je nebo bude zveřejněn seznam schválených kotlů pro dotaci?
Děkuji.
Dobrý den,
včera byly zveřejněny nové informace ohledně Kotlíkové dotace pro rok 2015. Jedná se zatím o základní informace. Kraje, poskytující Kotlíkovou dotaci, se musí do 30. září přihlásit o finanční prostředky u SFŽP. Každý kraj poté vydá pokyny k poskytování dotací. Neměnnými údaji, které všechny kraje musí dodržet jsou:
- výše dotace, která je na výměnu kotle max. 127 500 Kč,
- povinná emisní třída u všech kotlů,
- novým požadavkem kotlíkové dotace (na základě požadavku Evropské Unie) povinná mikro-energetická opatření u domů s horšími energetickými vlastnostmi než třída energetické náročnosti budovy C.
K poslednímu bodu se váže nově povinnost, že při žádosti o kotlíkovou dotaci se bude muset předložit Průkaz energetické náročnosti budovy. Pokud bude výsledná třída energet. náročnosti budovy horší než C, budou kraje vyžadovat tzv. mikro-energetická opatření, snižující energetickou náročnost. Rozsah mikro-energetického opatření bude upraveno krajem. Prozatím nejsou bližší informace k dispozici. Max. výše dotace na toto opatření je 20 000 Kč.

Kotlíková dotace bude podporovat výměnu enekologického kotle za nový, ekologický. Jedná se o nízkoemisní kotel na biomasu, uhlí či jejich kombinaci, tepelné čerpadlo, kondenzační plynový kotel. Podle původních informací se bude poskytovat dotace na kotle 5. emisní třídy. Kotle, splňující požadavky dotačního programu Kotlíková dotace 2015, budou vypsány v závazném seznamu vedeném SFŽP (prozatím není k dispozici).

Výzvy se budou moci podávat po vyhlášení výzvy daného Krajského úřadu - pro Vás Královéhradeckého.

S pozdravem
Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk