Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.7.15 / dotaz č. 59593
Dobrý den moc vás prosím o radu Od listopadu 2014 bydlíme s manželem a dcerou,která má kombinované postižení a úplnou slepotu obou očí v pronajatém podkrovním bytě.Ten má 72metrů čtverečných(3+kk) a nachází se ve starším domě bez zateplení a bez plastových oken.Byt je nad obchodem se zahradní technikou.Topení je zde možné pouze elektrikou,plyn není zavedený a komín nelze... Mám tarif d45,produktová řada:comfort.Hlavní jistič:32.0A,počet fází:3,rezervovaný příkon:3x32.0A.V bytě jsou zabudované přímotopy:koupelna 1ks-1000W,pokojíček(20metrů čtverečných)-1ks-2000W,ložnice(17metrů čtverečných)1ks-2000W,obyvák s kuchyňským koutem(35metrů čtverečných)1ks-2000W a 1ks-1000W.Než jsme nastěhovali majitel dal do obyvací místnosti akumulační kamna a stejně tak jedny menší do pokojíčku s tím,že ušetříme za elektřinu.Oboje kamna jsou tažené z krámu a na chodbě máme meziměřící hodiny(zjistila jsem,že nejsou ani blombované...) kvůli odběru.Jenže opomenul říct pár věcí,které jsme zjistili až při vyúčtování!!!Od 1.11.2014 do 22.2.2015 bylo vyúčtování za tyto dvoje akumulačky 20 338kč!!!Přitom ráno v bytě nebylo nikdy víc než 16stupňů a teplota nikdy nepřesásla 20stupňů.Oboje akumulačky jsou staré a z počátku se tady vystřídali tři elektrikáři(vždy přez majitele jeho známí) než se vůbec zprovoznily.Kamna nevypínali a šli vlastně pořád i když jsem je stáhla na 1.stupeň.Samozřejmě,že až při vyúčtování od majitele jsem zjistila,že celou dobu jedeme na tarif ,který je pro krám.Takže žádný noční proud ale pravý opak toho co nám tvrdil.Přímotopy jsme tudíž nepoužívali(i když jsou také postarší ale funkční) mimo toho v koupelně tak 15minut denně a myslím,že by jsme na tom možná byli líp.Takže za 4měsíce nás elektřina vyšla na 12 300(naše hodiny,které mám psané na sebe:pračka,lednice,sporák,mikrovlná trouba,rychlovarná konvice,notebook,rádio,bojler,světla,přímotop v koupelně)+20 338kč vyúčtování za akumulačky od majitele.Nájem 8 000kč....prostě hrůza.Potřebuji akutně topení vyřešit teď v letním období a finanční možnosti jsou velice omezené.Jelikož se celodenně starám o postiženou dceru půjde o celodenní vytápění.Budu vděčná za každou radu či pomoc. Přeji krásný den a příjemný víkend

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Je velmi těžké na dálku posoudit, zda účet za elektřinu, který zmiňujete, je odpovídající nebo nikoli.

Pokud tomu dobře rozumíme, nejsou akumulační kamna napojena přes elektroměr vašeho bytu. Doporučujeme pozvat elektrikáře, aby prověřil možnost přepojit kamna tak, aby se jejich spotřeba měřila vaším fakturačním elektroměrem. Pokud to bude technicky možné, domluvte se s majitelem domu na této úpravě. Současně požádejte ČEZ o změnu sazby (sazba pro akumulační odběr s nízkým tarifem). Nejspíš bude nutno vyměnit elektroměr. Pro vás může být pak trochu výhodou, že nízký tarif bude fungovat i pro pračku a další spotřebiče, což by vám mělo trochu snížit náklady.

Pokud stávající elektroinstalace neumožní přepojení kamen, přemluvte majitele, aby zařídil dvoutarifovou sazbu pro elektroměr, přes který jsou kamna zapojena. Mělo by to být výhodné i pro něho, bude moci využívat nízký tarif. Rozhodně si domluvte, že stávající podružný elektroměr si vyměníte za vlastní (náklady cca 600 Kč) a zaplombujete si ho. Spotřebu kamen pak budete účtovat podle něj.

Může být užitečné si jeden rok měsíčně zapisovat stav elektroměrů, abyste viděla, kolik se spotřebuje v létě a kolik v zimě - může tam být nějaký odběr, o kterém nevíte.

Pokud máte dojem, že vyúčtování, které majitel domu obdržel je příliš vysoké a neodpovídá realitě, můžete iniciovat jeho reklamaci u ČEZ. Vždy je ale třeba vybavit se argumenty a reklamaci podat písemně.

S pozdravem

Jana Poncarová, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk