Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.8.15 / dotaz č. 59782
Dobrý den,

Bydlím v bytě 3+1, kde je na ohřev TUV karma. Při revizi mi byla doporučena výměna a přemýšlím nad tím, zdali je lepší ji vyměnit za novou (turbo karmu), nebo za elektrický bojler. Při instalaci el. bojleru bych měla nárok na NT a VT (tarif D25). Topení je dálkové.
Nejsem si ale schopna spočítat,co vyjde ekonolicky lépe. Zůstat u plynové karmy, či elektřiny? Na elektřinu mám tarif D02d.
Zálohy na plyn jsou 800Kč. (používán pro karmu a plynový sporák) a na elektřinu 600 Kč. Jsme 3 členná domácnost (do budoucnosti se možná rozrosteme).
A za zvedení dvou tarifů se platí??
Děkuji LL
Dobrý den,

Ohřev teplé vody zemním plynem vychází levněji než ohřev vody elektřinou, avšak plynové spotřebiče vyžadují pravidelné revize a revize spalinových cest.

V případě instalace elektrického ohřívače je nutné počítat se samostatným elektrickým okruhem pro ohřívač. V tomto případě jde o náklady na novou elektroinstalaci. Instalací je však možné dosáhnout na dvou sazbový tarif. Je ale nutné splnit několik podmínek:
• V odběrném místě musí být řádně instalován elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody.
• Odběratel musí zajistit technické blokování elektrických akumulačních spotřebičů po dobu platnosti vysokého tarifu.

Splnění výše uvedených podmínek odběratel dokládá revizní zprávou, která je požadována jako jeden z podkladů při připojení nového odběrného místa, změně charakteru odběru (změna tarifu), osazení spotřebiče s příkonem větším než 5 kW nebo změně proudové hodnoty hlavního jističe. Kontrolu v odběrném místě pak provede příslušný distributor elektřiny (ČEZ, E.ON, PRE) prostřednictvím svého technika při zapojení HDO.

Pro přesné porovnání obou zdrojů je vhodné vycházet z fakturačních údajů dodavatelů energií (plyn, elektřina).

S případnými dalšími odkazy, si lze domluvit osobní konzultaci v poradenském středisku EKIS.

S pozdravem

EKIS Ostrava KEA
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kaleta* - EKIS Ostrava KEA tisk