Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.8.15 / dotaz č. 59990
Dobrý den.

Obracím se na Vás s dotazem ohledně dotací z programu Zelená úsporám.

V současné době dokončujeme rekonstrukci nezkolaudovaného RD v obci Dolní Lánov (okres Trutnov) a chtěl bych Vás požádat, jestli byste mi mohli odpovědět na pár dotazů týkající se pořízení tepelného čerpadla a možnosti získání dotací na jeho zakoupení.

1) V domě je momentálně instalován kotel na TP. Pokud bych chtěl získat dotaci na koupi TČ, musím mít RD nejprve zkolaudován s původním kotlem, abych mohl o dotaci žádat, nebo již můžu kolaudovat s TČ?

2) Je možné žádat o dotaci např. příští rok (resp. v dalším kole dotací) zpětně?

3) Jaká je nyní možnost dotaci získat?

Předem děkuji za Vaše odpovědi.
Dobrý den,

děkuji, že jste se na nás obrátil s Vaším dotazem.

Dotační program Nová zelená úsporám - rodinné domy v závazných pokynech uvádí, že musí být splněny požadavky na rodinný dům dle § 2 vyhlášky č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, ve znění pozdějších předpisů více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomuto účelu určena a užívána. Pro podání žádosti je nutné, aby byl rodinný dům kolaudován - pokud rodinný dům není zkolaudovaný, není možné dle vyhlášky objekt užívat pro trvalé bydlení.
U dotačního programu A je přímo uveden požadavek, že není možné žádat o dotaci NZÚ2015 na rodinné domy, které jsou zkolaudovány před méně, než 10 lety. U oblasti podpory C tento požadavek není stanoven.

Dle závazných pokynů jsou další podmínky podpory C (také pro tepelné čerpadlo):
- podoblast C.1 ... na opatření v podoblasti C.1 je možno žádat pouze výhradně současně s opatřením z oblasti podpory A,
- podoblast C.2 ... žádat o dotaci C.2 lze pouze tehdy, pokud měrná roční potřeba tepla na vytápění Ea nepřesahuje 150 kWh/(m2.rok).

1) Musíte mít rodinný dům zkolaudovaný s původním zdrojem tepla a na instalaci tepelného čerpadla můžete žádat až po kolaudaci.
2, 3) Jak bylo psáno výše, v dotačním programu není přesně uvedena doba, uplynulá od kolaudace pro oblast podpory C. Domnívám se tedy, že je možné žádat o dotaci na výměnu zdroje tepla na vytápění již příští rok. U tohoto je nutné zopakovat, že musí být splněn požadavek na měrnou roční potřebu tepla na vytápění dle požadavku dotačního programu. V opačném případě bude nutné žádat současně o opatření A a zde je již požadavek na dobu mezi žádostí NZÚ a dobou od kolaudace (výše zmíněných 10 let).

V případě, že splníte výše uvedené požadavky, rádi Vám s projektovou dokumentací či podáním žádosti pomůžeme.

S pozdravem

Ing. Tereza Nováková

Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk