Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.15 / dotaz č. 60276
Dobrý den, mám malý dotaz... můžete mi prosim poradit,nebo kde u koho zjistit a propočítat aspoň přibližně měsíční spotřebu v kč,když na chatě nechám přes zimu el.olejový radiátor "900W" a to přes spínací časové hodiny,které nastavím na "po-stř-pá-ne" a sepne 3x denně po 5 min "což vychází za měsíc cca 8hod"... psal sem i na ČEZ,ale tam asi počítat neumí ..nyní za roční spotřebu 0,92600 MWh vyučtování 5426,- ... předem děkuji za odpoěď byť neúspšěnou ...
Vážený pane,
pokud váš 0,9kW (900W) radiátor bude zapnutý 3x5min= 15min/den x 4dny =1hod/týden t.j. 4hod za měsíc (nikoli 8hod měsíčně jak píšete). Spotřebujete tedy 0,9x4=3,6kWh/měsíc.To kolik peněz za tuto spotřebovanou elektřinu zaplatíte závisí na tom jakou máte sazbu. Na chatě, která není trvale obývána bývá obvykle sazba D61d u níž je nízký stálý plat za elektroměr (276Kč/rok), elektřina je levnější přes weekend (zhruba 2,23Kč/kWh) a dražší v pracovní dny (6Kč/kWh viz- např. http://www.cez.cz/cs/elektrina/etarif.html).
V tomto případě by vás elektřina spotřebovaná na vytápění stála přibližně 20Kč/měsíc. Při tak malé spotřebě je ale v podstatě jedno jakou máte sazbu; výdaje za to přitápění jsou nevýznamné.

S pozdravem ing.Petr Vogel a Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel** - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk