Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.9.15 / dotaz č. 60740
Vážená poradno,
v našem SVJ řešíme problém s chybným určením koeficientů bytových jednotek pro rozúčtovávání spotřební složky dodaného tepla na vytápění jednotlivých b.j. Za chybné je považujeme z toho důvody, kdy b.j. uprostřed objektu a na osluněné západní straně má nižší přepočtový koeficient nž b.j rohová, v nejvyšším patře a na SV straně. Instalovány máme poměrové měřiče na radiátorech. Budova vytápěna centrálně plynovým kotlem umístěným v technickém 1np budovy. Firma, která realizuje odečty a přepočítává tyto údaje na konečné náklady b.j. se nám k dotazu stanovení a doložení těchto koeficientů nechce vyjádřit. Prosím Vás o radu, kde naleznu vzorec pro stanovení těchto koeficientů, zda lze rozúčtovávat jiným (možná i přesnějším) způsobem a jak postupovat dál v této věci i v jednání s touto společností. Lze se domáhat zpětného přepočítání nákladů na jednotlivé b.j. ? Děkuji za odpověď
Dobrý den, děkuji za vaše dotazy.

Náklady na teplo se rozúčtovávají podle vyhlášky č. 372/2001 Sb. Zjednodušený příklad výpočtu je například zde:
http://www.rekostav-zti.cz/soubory/rozuctovani.pdf
Koeficienty používané při přepočtu zohledňují polohu místnosti(centrální, rohová aj.), typ místnosti (např. pro domy, kde jsou současně bytové a nebytové prostory), rozdílnou výšku místností (např. v podkroví) a množství tepla kterým topí stoupačky procházející místností. Pokud jsou v bytech různé typy radiátorů, zohledňuje se i rozdílný náměr indikátoru pro různé typy těles.
Koeficienty a způsob výpočtu jsou uvedeny v příloze vyhlášky č. 372/2001 Sb. Některá další upřesnění jsou uvedena v Metodickém pokynu Ministerstva pro místní rozvoj, viz: http://www.mmr.cz/getmedia/06cecff0-9163-45c2-b586-4256923033cd/Metodicky-pokyn-28203_2002.PDF

Teplo lze rozúčtovávat přesněji tak, že jednotlivé byty budou osazeny kalorimetrem pro měření spotřeby tepla. To se dá použít výjimečně. Většina starších systémů je navržena tak, že domem procházejí stoupačky přes více pater - kalorimetr by tedy musel být osazen u každého tělesa. To by bylo dost nákladné. Lze také použít jiný typ indikátorů spotřeby (které neměří teplotu radiátoru, ale teplotu v místnosti, což určuje spotřebu přesněji), ale i v tom případě se při výpočtu používají koeficienty uvedené výše.

Další možností je teplo nerozúčtovávat, ale platit paušální platbu bez ohledu na spotřebu, třeba podle podlahové plochy. To samozřejmě nikoho nemotivuje k úsporám, celkové náklady na teplo pro dům by se asi zvýšily. S tímto řešením musí také souhlasit všichni majitelé bytů, ne pouze většina.

Požádejte firmu, která dělá rozúčtování, aby vám zdůvodnila použití koeficientů a způsob výpočtu. Případně si najděte jinou firmu (na trhu je jich dost), která vám nabídne lepší služby.

Vyúčtování nákladů na teplo můžete reklamovat v reklamační lhůtě, se kterou vás měl vyúčtovatel seznámit. Podle vyhlášky č. 372/2001 Sb. nesmí být kratší než 21 dnů, v praxi nebývá delší než 1 měsíc. Pokud jste reklamaci neuplatnil v minulých letech, pak asi opravný přepočet za minulé roky budete požadovat marně.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk