Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.9.15 / dotaz č. 61201
Dobrý den, dcera podepsala smlouvu o dodávce elektřiny se společností Bohemia Energy, prodejce tvrdil, že bude mít elektřinu o 14 % levnější a dostala dárek LED žárovky. Také jí tvrdil, že se nic nemění, distributor stále zůstává ČEZ. Po našem rozhovoru se rozhodla, že nechce přejít k jinému dodavateli. Na stránkách Bohemia Energy jsem našla odstoupení od smlouvy a vrácení LED žárovek. Bude to stačit nebo musí být odstoupení od smlouvy podrobněji sepsané?
Ještě bych doplnila, že dcera má pouze Prohlášení zákazníka a poučení o jeho právech a povinnostech, smlouvu jako takovou od prodejce neobdržela.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

děkujeme za váš dotaz. Ano, podobné případy nejsou v poslední době ojedinělé. Pokud chcete odstoupení od smlouvy realizovat, jsou nutné dva kroky. 1. odstoupení od smlouvy na dodávky energie (dle energetického zákona), 2. odstoupení od kupní smlouvy na žárovky - pokud je mi známo z předchozích případů, zanechávali prodejci toto odstoupení v dokumentech, popřípadě můžete najít na jejich webových stránkách.

Smlouvy jsou většinou v těchto případech sjednávány elektronicky, proto dcera pravděpodobně nic jiného než Prohlášení nedostala.

K postupu odstoupení ještě dodávám:

V případě podpisu smlouvy na odběr elektřiny (změna dodavatele) při podomním prodeji lze odstoupit na základě energetického zákona (par. 11, odst. 2). Ten říká, že od smlouvy na dodávky energie lze odstoupit ještě 5 dní před zahájením dodávek. Pokud tedy zatím nedošlo k dodávkám elektřiny, můžete využít této možnosti. Pokud dcera podepsala kupní smlouvu na žárovky, jak jsem měla možnost vidět smluvní podklady z dřívějších případů, je nutné od kupní smlouvy odstoupit (do 30 dnů, pokud se to nezměnilo). Současně je nutné společně s odstoupením od kupní smlouvy žárovky vrátit, a to neponičené a nejlépe v původním balení. Odstoupení od smluv doporučujeme zaslat písemně a s dodejkou (poradí vám na poště). Odstoupení od kupní smlouvy se řídí občanským zákoníkem a rozhoduje datum odeslání zásilky.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk