Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.9.15 / dotaz č. 61227
Dobrý den!

Obracím se na vás s prosbou o dohledání příčiny a možných řešení:

Postavili jsme si, řekněme, pasivní dům (okna s trojskly, orientace zasklených ploch na JJZ, dřevostavba vyplněná vatou i stříkanou izolací atd.) s použitím solárních kolektorů pro ohřev TUV.

V prvních dvou letech jsme měli roční spotřebu energie kolem 4,6 MWh. Při loňském vyúčtování, v období od 20.3. do 20.11., přišlo vyúčtování se spotřebou 7,469!MWh (přes léto se netopí, i když máme infra topení, prakticky nesvítíme, i když máme všude LED žárovky,…).

Během Vánoc nám elektro firma zapojila digitální měřidla s vyhodnocením spotřeby (grafy jsou k dispozici), Eon prověřil připojení, ale nikde nenašli chybu, i když neměřili v letním období.

Slíbili mi najít „viníka-žrouta, ale nestalo se tak.

V našich zvycích jsme nic nezměnili. Nejsme přeci schopni spotřebovat takové množství energie!

Kdybychom měli podobnou spotřebu hned od začátku, tak to pochopím, ale tak výrazný nárust a ještě v netopné sezóně?

CO MŮŽE TOTO ZPŮSOBOVAT? Je to velice stresující…

DĚKUJI VÁM PŘEDEM za nápady, námitky, připomínky apod.!




Dobrý den, děkuji za dotaz.
Za pasivní dům je považován dům, jehož měrná spotřeba tepla na vytápění a chlazení je nižší než 15 kWh/m²/rok vytápěné plochy. Nepíšete jak velký je váš dům a jakou tepelnou ztrátu stanovil projekt pro nový dům (jestli odpovídá celková dodaná energie vámi uváděné hodnotě 4,6 MWh). Pasivní RD dům má tepelnou ztrátu 1-2 kW. Teplou vodu získáváte, alespoň v letním období, ze solárních kolektorů. Řízené větrání, rekuperace ani chlazení v domě nejsou (bývá součástí pasivního domu). Topíte infrapanely. Spotřeba elektřiny se takměř zdvojnásobila, mimo topnou sezonu a to ještě jen za cca 2/3 roku. Je to nevysvětlitelné. Nepíšete jestli zvýšená spotřeba pokračovala po 20.11. (zřejmě loňského roku, v zimním období). Ač je to nepříjemné, bude třeba vyčkat na spotřebu za letošní rok (včetně zimního období), aby se dal udělat závěr o současné skutečně dodávané energii za celý rok. Pokud ale v domě nejsou jiné větší spotřebiče než infrapanely, pak může případná chyba vězet v nich. Někteří výrobci (například Pion Thermoglass) doporučují připojení panelů přes zásuvkový termostat, který má významně snižovat spotřebu (pokud nemáte jejich pevné připojení k síti). Dále můžete sám přezkoušet příkon jednotlivých panelů a to wattmetrem zapůjčeným v EKIS České Budějovice (opět zásuvkové připojení). Můžete také všechny elektrospotřebiče vypnou nebo je postupně odpojovat (případně vypínat jističe v rozvodné skříni) a sledovat elektroměr, kolik naměří v daném čase. Případně přizvat elektrikáře, který by měl fundovanější metodu. Předpokládám, že máte elektroměr v domě za vchodovými dveřmi a cizí odběr za vaším elektroměrem nepřichází v úvahu. Dále můžete požádat o přezkoušení elektroměru. Přeji zdárné vyřešení problému.
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Elektřina
tisk