Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.9.15 / dotaz č. 61592
Dobrý den,
stala se mi v podstatě stejná věc, jakou tady popisujete ohledně společnosti Comfort Energy a žárovek.

Chci ještě upozornit na fakt, že v Kupní smlouvě k žárovkám má společnost jasně uvedeno, že i když dojde k odstoupení od Kupní smlouvy v době po 30 dnech, zákazník neplatí za žárovky nic, pokud neodstoupí od Smlouvy (o dodávce energií). Zákazník je povinen zaplatit jen náklady spojené s odesláním žárovek zpět.

A mě konkrétně se stala tato věc. Žárovky jsem vrátil po 30 dnech, ovšem od kupní smlouvy jsem odstoupil 22.6.2015. Comfort Energy na to nijak nereagovalo, ovšem akceptovalo to (což jsem zjistil později, při telefonátu). K 19.8.2015 jsem potom odstoupil od Smlouvy, jelikož jsem se rozhodl, že zůstanu u svého dosavadního dodavatele. A po tomto datu se naráz začaly dít věci. Nejprve mi zavolali, že jim dlužím 2000,-Kč za žárovky (to jsem zjistil, že mi i normálně akceptovali vrácené žárovky), ale že mi jsou ochotni tento poplatek odpustit, pokud u nich zůstanu. To jsem razantně odmítl a po pár dnech mi přišla složenka k úhradě 2000,-Kč, s tím, že pokud nezaplatím do určitého data, dostanu ještě pokutu 500,-Kč. Necítím se nijak povinen jim za žárovky platit, jednak už je nemám a jednak jsem neporušil, žádný předpis. Což mi potvrdil i můj právník. Přijde mi, že tato společnost nyní jen zkouší, kdo jim poplatek zaplatí a kdo ne.

Nemohla byste mi poradit, jak mám teď napsat nějaký dopis s tím, že jim prostě nic nezaplatím?
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Potíže podobného druhu nejsou bohužel ojedinělé. Doporučovala bych Vám nejlépe formulovat dopis s právníkem a odkázat na příslušná ustanovení v jejich obchodních podmínkách a smlouvách. Obecně vám k tomu můžu uvést pouze následující: pokud jsou mi známé dokumenty Comfort Energy z dřívější doby, žárovky je nutné vrátit nepoškozené nejlépe v původním balení do 30 dnů, od smlouvy na dodávky energie je možné odstoupit dle energetického zákona ještě 5 dnů před zahájením dodávky. Pokud jste toto dodržel a vše bylo realizováno současně v rámci ustanovení ve smlouvě a obchodních podmínkách, neměl by dodavatel žádnou pokutu požadovat.

Obrátit se můžete také na Energetický regulační úřad (www.eru.cz).

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk