Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.9.15 / dotaz č. 61602
Dobrý den,

potřeboval bych poradit, jak zefektivnit náklady na topení a teplo pro ohřev vody v bytovém domě s osmi byty.V současné době máme centrální výměníkovou stanici pro pět byt.domů o asi 85 bytech.Protože v nejbližších letech snad dojde k převodu do osobního vlastnictví,tak bych chtěl v našem bytovém domě tuto oblast zefektivnit a odbourat všelijaké rozpočítávání.

Mám takovou představu, že by na vstupu topné vody do bytu byly namontovány měřáky a instalovány průtokové (nebo zásobníkové) ohřívače vody a co si každý majitel pustí do bytu,tak si i zaplatí.Tento způsob by podle mě umožňoval mít přímé smlouvy na dodávku tepla na jednotlivé byty a jistě by došlo i k úsporám.

Můžete mi poradit jestli tento způsob je reálný a jestli existují vhodné ohřívače včetně orientačních cen?

Děkuji předem
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.

To, co navrhujete, tedy že by každý byt měl vlastní měření dodaného tepla kalorimetrem, je výborné řešení, protože odpadnou problémy s rozúčtováním. Podmínkou ale je, aby každý byt měl samostatný přívod tepla.
Ve skutečnosti je topení v bytových domech řešeno obvykle tak, že byty procházejí stoupačky, ze kterých jsou napojeny radiátory. To znamená, že každý radiátor by musel mít vlastní kalorimetr, což by bylo poměrně drahé (cena kalorimetru je okolo 6 tis. Kč + centrální systém pro odečty). V praxi se tedy používají indikátory spotřeby tepla, které jsou asi 10x levnější.

K ohřevu vody: Je možné, aby každý byt měl vlastní bojler, ohřívaný topnou vodou. Na trhu je velký výběr, cena závisí na velikosti bojleru (např zde: http://www.dzd.cz/cs/ohrivace-vody-bojlery/kombinovane-ohrivace-vody)
Samozřejmě to v bytě zabere nějaké místo a hlavně je nutné vybudovat nový rozvod topné vody k bojlerům. Výrazně levnější řešení je udělat centrální bojler pro celý dům a jednotlivé byty vybavit vodoměrem na teplou vodu. Nevím, jaký máte v současnosti systém ohřevu vody. Někdy se teplá voda připravuje ve výměníkové stanici pro celé sídliště a do domů se rozvádí rovnou. Dům má tedy přívod teplé užitkové vody a další přívod topné vody, který se na léto odstavuje. Pokud to takto funguje i u vás, musel by dodavatel tepla souhlasit s tím, že do vašeho domu poběží topná voda i v létě.

Doporučuji probrat možnosti řešení na místě se specialistou na vytápění.
Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk