Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.15 / dotaz č. 61966
Dobrý den,
v našem odběrném místě byla s dodavatelem elektřiny sjednána roční rezervovaná kapacita v určité hodnotě, která nepokryje zimní měsíce. Takže na zimní měsíce je potřeba dokupovat měsíční rezervovanou kapacitu. Chtěl bych Vás požádat o radu, jak přesně stanovit hodnotu měsíční rezervované kapacity MRK, která by se na každý ze zimních měsíců měla v předstihu dokoupit (na další měsíc je nezbytné dokoupit vždy nejpozději poslední den v aktuálním měsíci). Při určování výše MRK, kterou dokupujeme, vycházíme z několikaleté historie a odečtu aktuálních 1/4 hodinových výkonů v daném měsíci. Zohledňujeme také připojované elektrické spotřebiče a jejich příkon odečtený ze štítků. Objekt je běžný kancelářský, vytápěný CZT. Rozdíl ve 1/4 výkonu v letních měsících (např. červen) a zimních měsících (např. leden) je cca 100kW.
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že neznáme složení odběru el. energie a problémy s 1/4 maximem nastávají především v zimních měsících, předpokládáme odporovou zátěž ve formě vytápění. Pro lepší analýzu problému bychom potřebovali znát složení odběru v zimních měsísících.
Jednou z možností je nastavení hlídače technického maxima. Tento přístroj je určen k regulaci a monitorování odběru el. energie. Připojuje se přes oddělovací optočleny k impulsním výstupům elektroměru. Regulace odběru je potom optimalizována zvolením regulační křivky nebo technického maxima.
Regulátor je vybaven výstupy, které odpojují určité druhy spotřebičů.
Hlídač má několik výstupů (4 nebo 6) realizovaných pomocí rele. V programovacím zařízení lze nastavit hodnotu průměrného hodinového odběru v kW. Tato hodnota se v pravidelných intervalech, které lze nastavit, porovnává s odběrem během měřené čtvrthodiny a v případě rychlého nárůstu objemu sepne rele, které dá povel k odpojení předem vytypované zátěže.
Pouhým odhadem nelze stanovit hodnotu rezervované měsíční kapacity ani hodnotu 1/4 maxima. K hlídání 1/4 maxima slouží výše popsané zařízení.
Přístroje mívají k dispozici komunikační rozhraní RS485, které slouží k dálkovému připojení PC. Pomocí PC lze regulátor jednak parametrizovat a dále číst všechny naměřené hodnoty , které jsou průběžně ukládány do paměti regulátoru.

S pozdravem

Ing. Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Elektřina
tisk