Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.15 / dotaz č. 62231
Dobrý den.
Stalo se mi to samé. Už jsem žádala i společnost ČEZ u které jsem, aby mi pomohla, ale řekli, že nemůžou. Žárovky jsou dle mého názoru předražené, o tom, že je můžu vrátit s odstoupením od smlouvy do měsíce ani slovo, že je musím zaplatit, ani slovo, když jsem se zeptala, jak se dostali do domu, když je u nás podomní prodej zakázán, řekla mi , že oni můžou, což jsem zjistila, že se asi ohlásili, jako pracovníci čezu, aby jim někdo otevřel. Nyní nemůžu z toho ven a není možnost, jak se z toho dostat.
Protože jsem na ÚP nezaměstnaná, tak si nemůžu dovolit zaplatit 2000 Kč za předražené žárovky.
Jestli mi můžete pomoci, byla bych ráda.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,

záleží na tom, kdy byla kupní smlouva na žárovky podepsána. Zpravidla lze od kupní smlouvy uzavřené při podomním prodeji odstoupit do 14 nebo do 30 dnů - tuto informaci najdete v obchodních podmínkách. Spolu s odstoupením je nutné vrátit i žárovky - nepoškozené a nejlépe v původním obalu. odstoupení od kupní smlouvy uzavřené při podomním prodeji se řídí dle občan. zákoníku, par. 1829. Současně je třeba odstoupit i od smlouvy na dodávky elektřiny/plynu, tady je dle energetického zákona možnost odstoupit ještě 5 dnů před zahájením dodávek. Odstoupení je třeba vždy poslat písemně, doporučeně a nejlépe s dodejkou.

Pokud je u vás podomní prodej zakázán, informujte o tom obecní/městský úřad. Prodejci, kteří zákaz porušují, mohou být pokutováni.

Obrátit se můžete také na Energetický regulační úřad - www.eru.cz.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk