Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.10.15 / dotaz č. 63046
Dobrý den,
odkázali mě na vás z portálu energetickaporadna.cz, kopíruji tedy svůj dotaz: navštívil mě zástupce Comfort energy s tím, že je od PRE (prokázal se kartičkou) a že si jde zkontrolovat nastavení tarifu, namítla jsem, že by to měli mít v systému, že prý nemají, tak jsem si řekla ok, chtěl vidět fakturu, spojovací číslo, datum narození a telefon. Vůbec jsem nepřemýšlela, bylo mi zle a PP jsem na to upozorňovala. Normálně bych PP vyhodila hned u zvonků a mít po ruce koště, tak ho vezmu i tím koštětem, jenže mi v nemocnici vážně poškodili mozek, tak mívám problémy. Už jsem se začala tvářit odmítavě, když mi dal do ruky žárovky, četla jsem o tom. Nakonec mě zachránilo, že jsem si nedávno řekla, že nic podepisovat nebudu, tak to zabalil a odešel. Pak jsem se začala stydět, že jsem se nezačala bránit dřív. Dalšího prodejce jsem vyhodila hned. Pak jsem si na netu našla recenze na tuto firmu a jestli ještě jednou přijdou, tak volám policii podle jednoho návodu.
Zajímá mě, co můžu v této situaci dělat, můj podpis sice nemají, ale bojím se, že informace ode mě zneužijí. Hádat se vzhledem k mé invaliditě také nechci, nemám na to. Potřebuji hlavně odpočívat. Můj mozek na tom sice není tak zle, ale trvá to delší dobu a bez dostatku času a klidu to nedám.
Děkuji

Dobrý den,

je těžké soudit, zda prodejce může údaje nějak zneužít, či nikoli. Pokud jste smlouvu nepodepsala (nenechal vám žárovky, ani žádné dokumenty), pak by nemělo k ničemu dojít. Víte alespoň, jaká to byla společnost? Mohla byste si případně na ně vyhledat kontakt a ověřit si, jak s údaji v případě, jako se stal vám nakládají. Ověřte si také, zda je u vás v obci/městě zakázán podomní prodej, pokud ano, můžete v podobné situaci hned volat městskou policii. Podomnímu prodejci, který vyhlášku porušuje, hrozí až 200 000 Kč pokuty. Seznam obcí, kde je podomní prodej zakázán, najdete zde: http://www.energetickaporadna.cz/?p=1508

Na nekalé jednání podomního prodejce můžet upozornit také Energetický regulační úřad www.eru.cz

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk